DAB: uitrol gaat door na onderlinge afspraak!

De uitrol van DAB-frequenties door de NOS gaat door. Morgen zal het vermogen van de DAB-zender Lopik volgens zenderexploitant Nozema NV worden vergroot. Kabelaars (met name UPC) en NOS/Nozema waren enigszins in conflict geraakt over het aanzetten van de DAB zenders.

Doordat deze gebruik maken van kanaal 12 (227 MHz), kan deze bij gebruik van ‘niet deugdelijke’ kabels in de omgeving van zendmasten leiden tot interferentie voor kabelabonnees. De Stichting Aanpak Interferentie (STAI) zal naar aanleiding van klachten van consumenten – net als met de ingebruik name van DVB-T (Digitenne) zenders informatie verschaffen en een set ‘deugdelijke’ aansluitsnoeren. Consumenten dienen bij klachten hun kabelbedrijf te contacteren. De NOS zal uiteindelijk de kosten hiertoe moeten betalen, aldus de STAI. Dit is de uitkomst van het overleg tussen kabelaars, NOS en STAI. STAI verwacht overigens niet veel klachten; UPC meldt desgevraagd bij monde van een woordvoerder dat het aanzetten van de zenders tot nu toe tot ‘duizenden’ klachten leidde bij de callcentra. Afgesproken is nu dat de DAB-zender Amsterdam later aan zal gaan. Deze zal op 18 augustus ‘aan’ worden gezet.

De zender Lelystad zal op 23 augustus ‘aan’ gaan, terwijl Arnhem op 30 augustus zal volgen. De zenders Loon op Zand en Mierlo gaan vertraagd op 10 september ‘aan’. UPC zegt net als kabelkoeporganisatie VECAI dat de NOS ‘zonder vormen van overleg’ met de acties de callcentra overstelpt werden met klachten. In o.a. Haarlem, Amsterdam en Hilversum wordt ‘kanaal 12’ op de kabel gebruikt door RTL 4, een van de populairste Nederlandse zenders. UPC zegt verder dat deze interferentieproblemen nu net optreden terwijl het bedrijf ‘qua imago net in de lift zit en dit soort dingen er niet bij kan gebruiken’. Middels werkafspraken is nu afgesproken hoe de procedures lopen. De NOS stelt overigens niet in te kunnen gaan op al dan niet gedane toezeggingen uit het verleden, maar stelt een werkbare oplossing te hebben bereikt.

(LET OP! Update van enkele data: start Loon op Zand & Mierlo zijn uitgesteld naar 10 september)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *