Digitalisering Canal+: einde voor CineNova…!?

Het einde van CineNova is in zicht. Nadat Muiltikabel, UPC en Nutsbedrijven Maastricht voor hun abonnees de stekker per 18 mei van CineNova & CineNova 2 trekken, heeft nu ook Essent Kabelcom bekend gemaakt dit premiumaanbod te schrappen per 18 mei uit haar digitale pakket TV Home. Vanaf dat moment is bij de genoemde kabelaars Canal+ Rood, Canal+ Blauw en Canal+ Geel onderdeel van het ‘eigen’ digitale kabelpakket. Canal+ heeft onder heerschappij van Vivendi Universal jarenlang getracht met een eigen aanbod digitaal op de kabel uit te zenden. Nu de premiumzenders door de nieuwe eigenaren (Airfield Holding) verkocht zullen worden aan UnitedGlobalcom (moeder van UPC) en de kabelaars met CineNova (van Sony en Disney) geen nieuw contract konden sluiten, is de integratie van de ‘eigen’ digitale kabelpakketten met de premiumcontent van Canal+ een gegeven. De overname van Canal+ door UGC kan overigens niet geĆ«ffectueerd worden doordat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) nog toestemming moet verlenen. De verwachting is dat begin januari 2006 het sportaanbod van Canal+ zal worden gecombineerd met het bestaande sportaanbod van UGC (VoetbalKanaal), terwijl het filmaanbod zelfstandig zal voortbestaan. Op satelliet heeft Canal+ aangekondigd dat de prijzen door het vertrek van de Eredivise-wedstrijden, per 1 augustus zal dalen naar 21,95 euro per maand (is nu 27,95 euro per maand). Voor het einde van dit jaar is het de bedoeling dat de bestaande (analoge) abonnees op de kabel worden gemigreerd naar de verschillende digitale kabelpakketten, waardoor deze abonnees daarbij ook het diigtale kabelaanbod op EEN digitale kabelontvanger kunnen ontvangen. De prijzen verschillen per kabelaar, aangezien Canal+ zich via ‘groothandelscontract’ aanbiedt.

CineNova had met de kabelaars de afgelopen jaren een overeenkomst waarin de kabelaars moesten betalen voor een gegarandeerd minimum aantal abonnees, die bij lange na niet gehaald werd. Als zodanig ervaarden alle kabelaars het CineNova-contract als een miljoenenverslindend wurgcontract. Casema heeft overigens als enige kabelaar niet aangegeven of het wel of niet zal doorgaan met CineNova na 18 mei. Naar verluid zou Casema moeite hebben met het afsluiten van een overeenkomst met Canal+ omdat UGC niet wil helpen opdat ten behoeve van de overname aangetoond zou kunnen worden dat met derden ook distributie-overeenkomsten zijn gesloten. De verwachting is dat Sony en Disney als eigenaren van CineNova beoordelen dat met alleen Casema als mogelijke distributiepartner er een te smalle basis bestaat voor de continuering van de zender en hoogstwaarschijnlijk per 18 mei zelf met de zender zal stoppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *