KPN dient contract AT 5 uit tot 1-1-2007; NOS weigert AT 5

Koninklijke KPN NV dient het contract met AT 5 tot uitzending van de hoofdstedelijke zender via het gecodeerde betaalpakket ‘Digitenne van KPN’ uit tot 1 januari 2007. Eerder wilde KPN al per 15 december stoppen met uitzending van de hoofdstedelijke zender via DVB-T. Nu is het de bedoeling dat de uitzendingen per 1-1-2007 stoppen. AT 5 tracht met de gewonnen tijd een structurele oplossing te bereiken als lokale publieke omroep, aangezien het met het verlies van DVB-T dekking (opnieuw) een exclusieve kabelzender zou worden. Bij UPC – dat de kabel verzorgt in Amsterdam alsmede in een groot deel van de Stadsregio Amsterdam – hebben 81,99 % van de huishoudens die een abonnement kunnen nemen, daadwerkelijk een abonnement, waardoor 18,01 % van de huishoudens via andere infrastructuren televisie kijken. Naar schatting 9 % van de Amsterdamse huishoudens heeft een ‘Digitenne van KPN’ abonnement.

NOS Raad van Bestuur weigert AT 5 uit te zenden

AT 5 heeft met een beroep op het publieke karakter van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en de aan haar toegewezen DVB-T frequentie gevraagd aan de NOS Raad van Bestuur of ze daarop kan uitzenden. De capaciteit wordt thans uitgewisseld met KPN, waardoor de commerciĆ«le zender CNN International thans op publieke NOS-capaciteit wordt uitgezonden. Eerder gaf de minister van media (Maria van der Hoeven) in de Tweede Kamer aan dat dit niet is toegestaan. Jeroen Wassenberg zegt namens de NOS Raad van Bestuur dat deze niet bereid is de hoofdstedelijke publieke zender ter wille te staan. “We zouden een precedent scheppen voor de andere lokale omroepen”, aldus de woordvoerder van de NOS Raad van Bestuur die vervolgens de uitzending van CNN International verdedigt als zou het om een ‘technische’ uitruil van frequentieruimte zijn, die gezien de uitspraak van de minister niet is toegestaan. Volgens de NOS Raad van Bestuur-zegsman is AT 5 nu eenmaal een lokale publieke omroep waarvoor ze geen plichten heeft, ook al is Amsterdam in inwoneraantal groter dan menig provincie. Wassenberg zei verder dat AT 5 hiertoe bij de mediaminister moet zijn. De NOS heeft van de mediaminister en de minister van Economische Zaken een accomodatieplicht verkregen voor de Free To Air uitzending van de regionale publieke zenders in DVB-T, ongeacht hoe groot hun publiek is die ze wettelijk bedienen.

SP, NVJ en AT 5 vragen regering/kamer om ingrijpen voor AT 5 op NOS-frequentie

De Tweede Kamerfractie van de Socialistische Partij (SP) heeft Minister Maria van der Hoeven (CDA) van media gevraagd zorg voor te dragen dat AT 5 een ‘verplicht’ via DVB-T uit te zenden omroep wordt die free-to-air via de frequentie van de NOS wordt uitgezonden, zoals thans bij de regionale publieke omroepen het geval is. Ook de NVJ en AT 5 zelf hebben hiertoe opgeroepen. AT 5 wijst de minister daarbij op de rol van de NOS die haar frequentieruimte voor commerciele doelen gebruikt, en vraagt de minister om maatregelen te treffen en de omissie met betrekking tot het niet (verplicht) hoeven te accomoderen van AT 5 door de NOS ongedaan te maken. AT 5 bedient in haar kerngebied Amsterdam meer dan 770.000 mensen; in de Stadsregio Amsterdam wonen 1,35 miljoen mensen. Regionale publieke zenders als Omroep Zeeland TV, TV Drenthe en TV Flevoland bedienen minder huishoudens en mensen, maar kennen desalniettemin wel een accomodatieplicht van de NOS die door de regering is afgedwongen. De NVJ noemt de inwoners van Amsterdam als grootste stad van Nederland vergelijkbaar met een regio en heeft daarbij aangedrongen op vrije ontvangst van AT 5 via DVB-T.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *