Casema: RTBF technisch niet te ontvangen?

Nieuw in het basispakket zijn Euronews, Arte en TRT. Euronews komt in de plaats van de uitzendingen van de Franstalige Belgische publieke omroep RTBF. De doorgifte van RTBF via de kabel stuitte volgens Casema op technische problemen

Dit bovenstaande lees ik in een artikel uit het Utrechts Nieuwsblad bij de splitsing van het basis/standaardpakket in enkele kleine gemeenten in de provincie Utrecht.

Nu is er niets op tegen aan toevoeging van EuroNews op de kabel, maar dat hoeft toch niet ten koste te gaan van deze omroep?
Blijkbaar is het voor Casema moeilijk om een ASTRA 1-signaal op te vangen! Immers al meer dan 1,5 jaar is de internationale zender van de
RTBF, RTBF SAT
in de lucht op de Astra 1 die bedoeld is voor internationale distributie! Elke schotelkijker kan de zender ontvangen!!
En op diezelfde Astra 1 zitten RTL 4, RTL 5, Net 5, SBS 6 etc. waar de kabelaar geen enkele technische moeite mee heeft (na ja meestal, dan!). Want het is voor te stellen dat de eerste binnenlandse RTBF-zender (RTBF La 1) wat lastig te ontvangen is in de provincie Utrecht, maar daarvoor is RTBF SAT nu juist!

Het zou hier toch niet parten spelen dat er misschien een wat anti-Franstalige houding bij Casema optreedt nu France Telecom begin dit jaar het bedrijf verkocht aan Amerikanen/Britten??

Een groep Franstaligen waaronder ambassadeurs nagenoeg alle Franstalige landen wees al op het nagenoeg volledig verdwijnen van de RTBF in Nederland nadat al eerder de RTBF en de Belgisch Franstalige minister van Cultuur de verbazing erover uitte toen de omroep door ESSENT KABELCOM in Limburg en Noord-Brabant werd verwijderd. Misschien dat die oproep toch nog helpt, want een ASTRA 1 signaal is toch niet zo moeilijk? De RTBF is CASEMA trouwens graag van dienst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *