Grootspraak van Van Westerloo?

Grootspraak lijkt meester te hebben gemaakt van Fons van Westerloo. Bij het ANP zegt Van Westerloo over RTL 4: “Die zender is een wereldwonder. Het is het best renderende TV-station van Europa.”

RTL 4 is weliswaar de geldmaker van de zendercombinatie RTL 4/RTL 5/Yorin, en zal vast goed scoren, maar de best renderende tv-zender van Europa?

Voor de grap heb ik de cijfers van TeleCinco uit Spanje erbij gepakt.
Over het eerste halfjaar behaalde deze zender een marktaandeel van 21,7 % en 24,8 % in de doelgroep. De omzet over het eerste halfjaar was 320,6 miljoen euro en de operationele winst 92 miljoen euro.

Op de Italiaanse markt waar Berlusconi’s Mediaset 90 % van de commerciële markt beheerst, behaalt het 1,305 miljard euro aan omzet over het eerste half jaar, met 402,3 miljoen aan operationele winst. Canale 5 haalde een marktaandeel (15+) van 23,5 %.
Alhoewel losse Canale 5 cijfers niet beschikbaar zijn, geven deze cijfers wel aan dat de rendabiliteit van deze zenders in Spanje, respectievelijk Italië behoorlijk hoog ligt.

Of zou Fons van Westerloo dan toch beweren dat RTL 4 meer dan 30 % aan rendabiliteit behaalt? Losse cijfers wil RTL daarover immers niet geven, wel corrigeert zijn woordvoerster hem door te stellen dat RTL 4 – gezien de Nederlandse marktverhoudingen – een wondertje is. Maar dat stelde Fons van Westerloo niet die RTL 4 wenste te betitelen als best renderend van Europa…..

(overigens heeft de ”wonder’ winst van RTL 4 binnen het bedrijf te lijden aan de verliezen bij Yorin en RTL 5…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *