In slaap vallende netcoördinator?

Open brief aan Lennart van der Meulen

Lennart van der Meulen valt in slaap bij documentaires die na middernacht worden uitgezonden op Nederland 3. Dit bleek uit een interview in Spreekbuis.

Nederland 3 is volgens hem te lang ‘open’. Het lijkt hem beter dat Nederland 3 om middernacht ‘sluit’. Per 1 december is Lennart van der Meulen netcoördinator Nederland 3. Nu nog commissaris bij het Commissariaat voor de Media.

Beste Lennart van der Meulen. Ja, die veelal interessante programma’s op Nederland 3 worden na middernacht uitgezonden. Echter uit het interview blijkt geenszins dat de interessantere programma’s ook in uw uitspraken een plek mogen behouden. De nacht op Nederland 3 is veelal een documentaire of cultureel programma gevolgd door een herhaling van Nova.

Voorbeeld van deze week. Morgenavond een documentaire over Berlusconi, woensdag klassiek van Gergjev, donderdag Jazz met Diana Ross en vrijdag een van de weinige plekken voor wereldcinema. En dit soort zaken wilt u schrappen omdat u in slaap valt op dat moment? U bent van mening dat er te weinig naar wordt gekeken. Dat is toch aperte onzin?! Dit zijn publieke taken. Waar vind ik deze programma’s elders op de Nederlandse televisie. ARTE is dan het enige alternatief, maar daar is geen Nederlandse ondertiteling!

Heb voor de grap – omdat u blijkbaar bij voorbaat al van kijkcijfers houdt – de kijkcijfers erbij gepakt. Vorige week vrijdag: marktaandeel 8 % en 112.000 kijkers voor de wereldcinema. 60.000 kijkers, 3,7 % marktaandeel voor Gergjev en 156.000 kijkers oftewel 10 % marktaandeel voor de nachtelijke VPRO Import documentaire over ‘Terror in Moscow’. Ik hoop dat u ook deze selectieve groep kijkers serieus neemt en deze uitzendingen niet schrapt. Het zou getuigen van medewerking aan een vervlakking van Nederland 3. Bovendien doet Nederland 3 thans nachtkijkers een plezier door Nova te herhalen. Nog iets anders: voor mensen die in slaap vallen op dit soort tijdstippen: er bestaan video recorders, tegenwoordig zelfs digitale, alsmede satellietontvangers met ingebouwde harddisks die voor deze mensen uitermate handig zijn om te kijken wanneer iemand als Lennart van der Meulen wenst!

David de Jong

P.s. Het valt me op dat D66’ers meer prominente posities verkrijgen bij de publieke omroep. Lennart van der Meulen=D66, zijn voorganger een PvdA’er (Hans van Beers). Roger van Boxtel, de nieuwe voorzitter bij de NPS volgt eveneens een PvdA’er op. Toeval met D66 met een mediastaatssecretaris?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *