Pluriform Nederland met 2 tv-journaals?

Afgelopen donderdag sprak Medy van der Laan bij de opening van de website www.mediaconcentraties.nl. Opvallend dat deze Italië aanhaalde en – weliswaar zonder concrete invulling nog – mediaconcentratieregelgeving wenst……

Ook opvallend dat sommigen (vooral de kabelsector) betogen dat gesproken dient te worden over de communicatiesector als het gaat om mediaconcentraties. De door Van der Laan aangehaalde parallel met Italië is dan heel snel te trekken! Want wat doet Berlusconi’s Forza Italia en coalitatiegenoot Alleanza Nazionale? Die willen de wet zo wijzigen dat niet langer mediaconcentraties ertoe doen, maar communicatieconcentraties. Gevolg? Berlusconi’s Mediaset krijgt alle ruimte!

Overigens heb ik wel eens gesteld dat in Nederland het thans mogelijk is dat een eigenaar van drie zenders zo de politiek in kan gaan, zonder problemen. Regelgeving om mediamacht in combinatie met politiek te verhinderen bestaat niet. Daar hoor ik niemand over……..(terwijl wel met het vingertje -overigens terecht – naar Italie wordt gewezen alwaar de centrumlinkse partijen hun steken hebben laten vallen toen deze de regering vormden!)

Hier is de toespraak van Van der Laan terug te lezen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *