Actie tot behoud FRANCE 2 in Italie…

Zondag: tijd voor waardeloze feiten…

Opvallend! Italië kent – als bekend – reguliere tv-ontvangst via de analoge antenne. Via de ether zenden afhankelijk van de plaats circa 15 tot zo’n 30 tv-stations uit. Ook France 2 (de Franse publieke zender) kende op deze wijze als enige niet-Italiaanse zender een vrij brede distributie in Italië.

Kende, want de zender heeft in oktober de distributie van haar signaal in o.a. Milaan, Liguria, Firenze en enkele andere regio’s gestopt. Binnenkort stopt de etheruitzending ook in Rome, de rest van Toscane en andere regio’s.

De uitzending kostte in Italië zo’n 1 miljoen euro per jaar. France 2 heeft 22 jaar in Italië uitgezonden. In werkelijkheid bereikte het 10 % van Italië, overeenkomend met een kwart van de 57 miljoen tellende populatie (14,25 miljoen inwoners). De zender is gestopt omdat de Franse regering en France Télévisions (waaronder France 2 valt) op deze manier kunnen bezuinigen en omdat er (maar dat is altijd in Italie) een levende handel in tv-etherfrequenties plaats vindt in Italië. (mede om te digitaliseren)

Inmiddels is in Italië een actiegroep gestart die via internet oproept de Franse ambassade te bestoken met brieven om op de beslissing terug te komen. Overigens heeft Berlusconi’s Mediaset het Britse BBC World op haar digitale ether-multiplex toegelaten voor landelijke dekking. Wellicht dat ergens middels digitale etheruitzending France 2 kan wederkeren.

De actiegroep werkt via de website www.france2.it(taal: Frans/Italiaans)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *