Einde Irdeto1 Canal+ Blauw & Canal+ Rood….

Vrijdagmorgen 07:45 uur jl. heeft Canal+ Rood haar Irdeto 1 codering uitgeschakeld. Donderdagavond sloot Canal+ Blauw haar Irdeto 1 tijdperk eveneens af. Waar gaat het hier om? De codering die Canal+ Nederland op de Astra 1 gebruikte die sinds 1999 gebruikt kon worden om op illegale wijze naar de betaalzender te kijken. Eerder al schakelde Canal+ over van het eveneens gehackte Mediaguard1 naar Mediaguard2. Meer dan vier jaar later op 29 november 2003 heeft Canal+ in Nederland technisch een einde gemaakt om zonder officiƫle smartcard de Nederlandse betaal-tv zenders te kunnen zien.

Canal+ Blauw, Canal+ Rood zijn nu samen met Canal+ 16/9 (technisch gezien) alleen nog in het (nog) niet gehackte Irdeto 2 en Mediaguard2 beschikbaar op de Astra 1 (uiteraard is de analoge kabelverspreiding een ander verhaal). Kosten 26,80 euro per maand (en alleen voor woonachtigen in Nederland). Overigens zijn nu ook zenders als Eurosport NL, BBC Prime, Discovery Channel NL en Cartoon Network NL tegen betalig in Irdeto2 beschikbaar voor bestaande Irdeto kijkers, naast Mediaguard2.

Semi-gratis zenders (standaardpakket) als Nederland 1, 2 en 3, RTL 4, RTL 5, SBS 6, Net 5, Veronica/Fox Kids en TMF blijven wel in Irdeto1 uitzenden (tesamen met Mediaguard2).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *