Kabel: duur, duurder, duurst?

Het zal allemaal toeval zijn en onderlinge afspraken zullen vast en zeker niet gemaakt zijn zullen woordvoerders ongetwijfeld betogen.

Essent Kabelcom en Multikabel ‘uniformeerden’ als eerste. 12,70 euro per maand voor het r/tv abonnement in nagenoeg het hele gebied bij Essent Kabelcom. Multikabel vraagt per januari 2004 13,50 euro per maand. Casema zal naar verwachting in haar etappeplan om eind 2004 al haar tarieven op 13,30 euro per maand te verkrijgen nieuwe tariefsverhogingen aankondigen de komende dagen.

En UPC? Ook UPC doet mee. Op 1 januari 2004 wordt het gemiddelde UPC tarief 14,22 euro, om toe te groeien naar 15,20 euro per maand. Opvallend is dat het UPC-tarief het hoogste is. Opvallend ook dat de hoofdstad Amsterdam nu ook moet verhogen. AT 5 en het Parool lijken hier (vooralsnog) niet van op de hoogte, maar volgens de UPC-informatie is de verhoging fors voor Amsterdam: van 11,06 euro naar 14,09 euro per maand. Rotterdam komt per 1 januari al op 15,20 euro per maand Toch opvallend hoe in veel gevallen het kabeltarief meer dan over de kop gaan zonder dat het produkt (analoge) radio en televisie nu wezenlijk is veranderd, en ook opvallend dat meer dan 93 % van de Nederlandse huishoudens dat rustig accepteert zonder zich zich af te vragen of er ook alternatieven zijn zodat de kabel opgezegd kan worden (ja, de kabelexploitanten hebben veelal het monopolie op VRT TV 1, Ketnet/Canvas en de regionale tv-zenders). Een algemene maatregel van bestuur om de kabeltarieven te maximeren zal ook zeer lastig liggen. Deze mogelijkheid bestaat overigens wel: Medy van der Laan kan dit doen dankzij de Mediawet

En de officiele reden voor de verhogingen? Het ‘rendabel’ maken van diensten. Opvallend dat de grootste kabelexploitant (je zou zeggen meer massa = meer inkomsten) het hoogste tarief heft. Grappig toch dat kleinere kabelbedrijven als CAI Brunssum (8,90 euro per maand), CAI Bleiswijk (8,10 euro per maand), Lijbrandt Telecom (6,90 euro per maand) en Kabel TV Loenen (8,50 euro per maand) goedkoper zijn. Al deze bedragen zijn uiteraard inclusief BTW en voor het standaardpakket, want met name UPC heeft daar GEEN ‘uniforme’ vermeldingswijze voor….

P.s. Opvallend dat ik de zichzelf tot consumentenvertegenwoordiging uitgeroepen club nergens hoor. Zou de Consumentenbond Sinterklaas zitten te vieren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *