Italiaanse president blokkeert Mediawet!

De Italiaanse president, Carlo Azeglio Ciampi heeft de nieuwe Italiaanse communicatie/mediawet die de regering van premier Berlusconi door het parlement heeft weten loodsen vooralsnog geblokkeerd.

Ciampi maakt daarbij gebruik van zijn presidentiële bevoegdheden waarin deze een aangenomen wet kan terugsturen naar het parlament als deze van mening is dat deze bijvoorbeeld ongrondwettelijk is en heroverweging dienen te hebben. De reden van het terug sturen heeft de president in een lange brief toegelicht. Ciampi vreest vooral een dominante positie van bepaalde televisie-bedrijven (lees Mediaset) die dankzij reclame-omzet concurrenten uit kan schakelen en aldus de vrijheid van drukpers onder druk zet. Bovendien gaat de wet dwars door gedane rechtelijke uitspraken heen, omschrijft de president met veel woorden in zijn brief.

Als een wet wordt teruggezonden naar het Italiaanse parlement dient de president deze bij hernieuwde aanvaarding door het parlement te bekrachtigen…Uit reacties in Italië blijkt dat de Christelijke partij UDC die deelneemt aan de regering zo zijn twijfels heeft. Forza Italia, Lega Nord en Alleanza Nazionale blijven het een goede wet vinden. Ook wordt erop gewezen dat wetten reeds eerder door een president teruggestuurd zijn. De linkse oppositiepartijen zijn samen met (journalisten) vakbonden blij.

Overigens zijn wetten in Italië referendabel, waarbij tegenstanders niet alleen de hoop op de president hadden, maar ook al aankondigden de wet in een referendum voor te laten leggen aan de bevolking. En daarmee is de Italiaanse situatie op een breekpunt. Immers Rete 4 zou volgens bestaande wetgeving op 31 december 2003 op moeten houden met uitzending naar uitspraak van rechters (iets dat eigenaar Mediaset jarenlang heeft weten uit te stellen!). Meer over de media/communicatiewet Gasparri schreef ik al op 4 december jl.

PS deze weblog heeft vermoedelijk in de Nederlandse taal de primeur van dit nieuws!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *