En…nog meer themazenders voor de Rai!

De beste wensen voor 2004! Aangezien het een officiele
feestdag is, rechtvaardigt dit weer een nutteloos nieuwsbericht…(voor Italie liefhebbers…)!

De Italiaanse publieke omroep Rai is deze dagen gestart met weer twee nieuwe (gratis) themazenders. Rai Doc en Rai Utile. Te ontvangen op Hotbird-satelliet en per 3 januari via het digitale ongecodeerde ethertelevisie-aanbod van de Rai (DVB-T) dat 50 % van Italie zal bedienen.

Rai Doc staat voor Digitale Originale Controllata, een afgeleide naam van het beroemde DOC (Di Origine Controllata) dat o.a. bij Italiaanse wijn wordt gebruikt als kwaliteitskenmerk. Rai Doc biedt kunst, cultuur, theater, muziek, litteratuur, dans, opera en meer…

Rai Utile is als kanaal voor publieke diensten actief met weer, verkeer, gezondheid: nationaal en geregionaliseerd. Dit kanaal is niet onafhankelijk maar wordt in samenwerking met publieke organisaties gemaakt…

Overigens is Canale Lavoro (een initiatief van het Italiaans Manpower) als gevolg hiervan verdwenen. De Rai had de wens nadat het (betaalde) RaiSat aanbod in juli jl. werd herschikt (en RaiSat Art, RaiSat Album en RaiSat Show verdwenen), om een cultuur-zender te kunnen herintroduceren, met Rai Doc is dat het geval. Het gratis aanbod van themazenders van de Rai bestaat naast Rai Utile en Rai Doc ook uit Rai News 24 (binnenkort om te dopen tot de Italiaanse naam Rai Notizie24), Rai Sport Satellite, Rai Edu 1 & 2 (educatie), Rai Med (voor Mediterrane landen (grotendeels in het Arabisch)) en Rai Nettuno Sat 1 & 2 (hoger/universitair onderwijs op afstand). RaiSat biedt daarnaast tegen betaling bij Sky Italia vijf themazenders waaronder een cultinair kanaal, een jeugdzender, twee archief/best of zenders en een filmkanaal met vooral wereldcinema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *