Italie, Rai en rare uitspraak minister…

Terwijl Mediaset, La7/MTV en de publieke omroep Rai in Italië met DVB-T Nederland (ondanks de gekke politieke situatie) rechts heeft ingehaald met een dekking van 50 % oftewel meer dan 10 miljoen huishoudens, gebeuren er wederom opvallende zaken bij de Rai.

Nieuwszender RaiNews 24 meldt dat vijf internetmedewerkers geen verlenging van hun contract hebben verkregen, waardoor de nieuwsite van Rai News 24, www.rainews24.it slechts drie updates per dag heeft sinds vorige week. De tv-zender blijft onaangetast. Ook de nieuws-site www.rai.it/news (RaiNet News) heeft alle journalisten ontslagen. Daarmee is deze site als onafhankelijke redactie opgedoekt. De site biedt nu een selectie van het nieuws van vier journaalrubrieken TG 1, TG 2, TG 3, RaiNews 24 en de regionale nieuwsrubrieken TG R.
===
“Internet is modern maar is voor nog weinigen beschikbaar. Digitale terrestrische televisie is een moderne techniek voor iedereen dus een keuze voor democratie en betrokkenheid/interactiviteit.”

opgetekend uit de mond van Maurizio Gasparri, minister van Communicatie voor Alleanza Nazionale in de regering Berlusconi bij de start van de Rai-uitzendingen in DVB-T……..

Circa 12,5 miljoen internetgebruikers (van de circa 58 miljoen Italianen) zijn er in Italië, volgens een getal van begin 2003: 21,6 % van bevolking is blijkbaar ‘weinig’…..

Het ambitieuze plan om DVB-T in Italie door de strot te duwen zonder mededingingsregels (door eind 2006 aan te kondigen dat het met analoge ethertelevisie simpelweg over en uit moet zijn) is een aardig gegeven, maar om dan te stellen dat internet voor ‘weinigen beschikbaar is’ en dat betrokkenheid en interactiviteit van DVB-T moet komen…

De waarschijnlijk nu al meer dan 14 miljoen Italiaanse internetgebruikers weten beter; Fastweb doet met 10 MBps verbindingen en xDSL aanbieders doen goede zaken in Italië!

(overigens zijn de nieuwe multimediale DVB-T Rai MHP diensten best aardig, daar niet van, maar de stelling die Gasparri inneemt slaat als een tang op een varken!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *