100 dagen

Bart in ‘t Hout en Fons van Westerloo zijn morgen (8 januari 2004) precies 100 dagen in dienst als CEO van respectievelijk SBS Broadcasting BV en RTL Group Beheer BV & RTL/de Holland Media Groep SA (RTL Nederland). Ondanks vele positieve geluiden elders, hieronder enkele kritische kanttekeningen bij beide heren.

Meestal blijkt dan welke strategische plannen er zijn. Bij SBS Broadcasting BV lijkt gewoon door te worden gegaan op de ingeslagen weg, behalve dat bij SBS 6 nog steeds de vooravond niet wil lukken, bij Veronica Uitgeverij er inmiddels een directeur/uitgever a.i. is benoemd volgens het colofon van Veronica Magazine/Satellite (orde op zaken stellen?), en dat er iets minder nieuwe programma’s in januari/februari op de SBS-zenders zijn. SBS Broadcasting BV deed de ‘trash en erotiek’ weg op SBS 6, maar Jerry Springer is inmiddels in de late uren terug als vanouds!

Fons van Westerloo had kort na zijn aantreden bij RTL grote woorden. Over sommige voorgangers zei hij dat die eigenlijk ‘gekken’ waren (Financieel Dagblad 4 oktober 2003).

Van Westerloo stelde ook op 4 oktober jl. in het FD dat er een afgeslankte directie zou komen (waar is die?) en deed forse uitspraken over het willen binnenhalen van ‘topvoetbal’, maar viste naast het net toen de Eredivisie-samenvatrechten werden verdeeld. Wèl is Van Westerloo bezig RTL 4 Productions BV (HMH) af te stoten aan RTL Group SA (die het tot FremantleMedia zal omdopen) en dus extern te plaatsen. Van Westerloo wil ook de balans tussen internationaal en nationaal produkt herzien. Dat komt er op neer dat minder Nederlands produkt geproduceerd zal worden.

Ook de tot op heden niet echt aanslaande radiostrategie (voorzover daarvan gesproken kan worden) met Yorin FM en RTL FM komt op het conto van Van Westerloo. Immers de uitrol van deze strategie moest wachten op invulling zodat Van Westerloo er over kon meepraten/beslissen. RTL FM kopieert van Sky Radio en plagieert zonder enige vorm van schaamte tot in de finesses zelfs de marketingacties van Sky Radio (tip voor RTL FM: binnenkort Valentijnsdag, Sky Radio heeft altijd wel een actie!). Yorin FM daalt in luisterpubliek ondanks vergroot etherbereik.

Inmiddels is bij RTL een CAO met de 0-lijn afgesproken met de vakbonden; alhoewel er secundaire positieve voorwaarden voor de werknemers zijn, gaan deze er op achteruit door inflatie (maar dit laatste is ook mede dankzij Balkenende c.s. het geval).

Kortom na Dick van der Graaf lijkt Van Westerloo met nog grotere woorden te spreken dan zijn voorganger. Opvallend is dat er in interviews en in de media nauwelijks kritiek op Van Westerloo is terug te vinden. Vooral de financiele resultaten van 2004 zullen voor Van Westerloo leidend zijn voor zijn toekomst, lijkt me. Wellicht dat ergens met 100 dagen Van Westerloo bij RTL en in ‘t Hout tijd wordt voor een kritisch interview met beiden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *