Rapport over Italië

Een groep van federaties van journalisten uit Europa (o.a. Duitsland, Frankrijk, Spanje, Denemarken, Finland en Italië) heeft in een rapport voor de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) de situatie van de media in relatie tot journalistiek en politiek in Italië onder de loep genomen. Het is op 6 januari jl. gepubliceerd en opgesteld naar aanleiding van een ‘EFJ/IFJ’ missie begin november met als titel ‘Crisis in de Italiaanse media: Hoe slechte politiek en gebrekkige wetgeving journalistiek onder druk zet’. Het is bijgewerkt tot aan de stand van zaken begin januari en schetst een aardig beeld van de situatie in Italië. Tegelijkertijd geeft het Italië als verkeerd voorbeeld hoe het uit kan pakken en vreest het voor ontwikkelingen in Oost-Europese landen alwaar de relatie tussen media en politiek niet altijd even helder is. Opvallend is ook dat het rapport oproept tot Europese wetgeving alsmede nationale wetgeving die belangenverstrengeling in de media voorkomt. Ook roept het op tot nationale en Europese monitoringsorganisaties die daarbij specifiek rapporteren over de relatie politiek versus mediabezit om mogelijke belangenverstrengelingen te voorkomen. Voorzover bekend heeft Nederland geen wetgeving die dit soort belangenverstrengelingen voorkomt…..

Het rapport is te vinden via rapport EFJ over Italië in het Engels

P.s.1> TG 1 (het journaal van Rai Uno) heeft nadat anderhalf jaar geleden het directeurschap werd gewisseld een nieuwe vormgeving, aangepast logo en studio. TG 2 (Rai Due) en TG 3 (Rai Tre) deden dit veel sneller na directiewisseling als gevolg van de nieuwe regering….

P.s.2> Morgen staakt RaiNews24 vanwege het ontbreken van contracten van medewerkers alsmede het ontslaan van mensen als gevolg waarvan de websiteversie minder uitgebreid is geworden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *