Preken eigen parochie

De krokodillentranen van NCRV, AVRO en KRO-redacties die Netwerk op de eigen site plaatste en de wat opvallende reactie van Pieter Jan Hagens (ex-VARA, ex-Veronica, nu AVRO), doen menig wenkbrouw fronzen.

Het al doorlezend komt sterk de gedachte ‘preken voor eigen parochie’ naar voren. Immers sinds 1996 (de startdatum van Netwerk) is Netwerk vooral een koepelverband waarin faciltieiten, merknaam en uitzendtijd tussen AVRO, KRO en NCRV met elkaar gedeeld worden.

KRO Netwerk, NCRV Netwerk en AVRO Netwerk zijn feitelijk zelfstandige onafhankelijke redacties. Zelf heb ik als burger eens willen bellen over een onderwerp vorig jaar. Bellend naar het AKN gebouwd, met EEN van de omroepen sprekend, kon deze omroep niet vertellen hoe de afweging over onderwerpen lagen, doorverwijzend naar de andere omroep, terwijl het onderwerp bij verschillende ‘Netwerken’ te zien is geweest. Gedwongen huwelijken werken niet. Maar er is groot verschil tussen zelfstandige organen en het conglomeraat dat zich publieke omroep noemt in Nederland. Laatstgenoemde wordt door de belastingbetaler gefinancierd.

En dus is het wonderbaarlijk dat AVRO, KRO en NCRV-redacties stellen ‘een nieuw programma’s’ te moeten maken. Het enige dat verandert is dat er een EO-netwerk komt in plaats van AVRO netwerk. Alsmede dat – als alles goed gaat – er een AVRO TweeVandaag komt naast TROS TweeVandaag. Uiteindelijk werkt ook TweeVandaag (weliswaar met meer samenwerking dan bij Netwerk) op deze wijze. Bloknootjes en logos in beeld getuigen daarvan.

De krokodillentranen die nu vloeien en de naar narcisme riekende aandacht van de redacties is dan ook moeilijk te begrijpen voor buitenstaanders, wetende dat het feitelijk allemaal losse programma’s zijn……misschien een kans om na de wisselingen er eindelijk EEN programma van te maken???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *