duizenden kanalen?

Millecanali is de naam van een welbekend Italiaans vaktijdschrift. Het is vernoemd naar de Italiaanse situatie van ‘duizend zenders’. Italië kent vermoedelijk het hoogste aantal ethertelevisie zenders van Europa, alhoewel gezamenlijk zes zenders toch 90 % marktaandeel weten te behalen.

Digitale ethertelevisie (inmiddels in 50 % van Italië) is inmiddels beschikbaar met het nationale aanbod van o.a. Mediaset, publieke omroep Rai en La7/MTV Italia.

Voor regionaal gebruik zullen maar liefst 126 regionale frequenties (dat wil zeggen naar grote van de regio’s; gemiddeld ongeveer aan oppervlakte half Nederland) en 1272 lokale (dat wil zeggen naar de Italiaanse provincies; met Nederland vergeleken een Nederlandse provincie) frequenties worden bestemd. Dit betekent de mogelijkheid tot meer dan 5500 regionale/lokale zenders. Een ambitieus plan; de vraag is of met DVB-T regionale/lokale Italiaanse zenders in grote lijn het niveau van homeshopping zullen overstijgen. Sommige zenders proberen daarnaast middels ‘syndication’ zenders als 24oreTV, Fox Kids en Playlist Italia een nationale plek te geven.

De vraag is echter of het Italiaanse publiek bereid is de door Mediaset en Rai gedomineerde nationale zenders zo af en toe meer links te laten liggen….Italie wil eind 2006 analoge ethertelevisie uitschakelen.

P.s. Spanje is met een soortgelijk plan bezig, alleen is het aantal geplande lokale/regionale zenders aldaar veel minder: circa 1000

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *