De ‘strijd’ van Leo van der Goot

RTL-Programmadirecteur Leo van der Goot (RTL 4, RTL 5 en Yorin) kondigde vorige week aan in Adformatie de PVR te willen ‘bestrijden’. Als ware het een ‘oorlog’ tegen de techniek. Van der Goot zei dit in een bijeenkomst voor adverteerders. Jammer. PVR staat voor Persoonlijke Video Recorder. Dat betekent dat al dan niet in combinatie met een Electronische Programma Gids (EPG) kijkers programma’s op harddisk kunnen opslaan om dat op het door hun gewenste tijdstip te bekijken evt. met het overslaan (vooruitspoelen) van reclame. Eerder bleek ook al dat tv-stations bezwaar maken tegen eventuele PVR/harddiskontvangers bij het DVB-t platform Digitenne.

De ‘strijd’ tegen de techniek heeft Van der Goot in veel satelliethuishoudens al verloren. Immers de praktijk van de dag is dat veel satellietontvangers een ingebouwde harddisks hebben waarmee opnemen, vertraagd kijken en het overslaan van reclame aan de orde van de dag zijn. Veel makkelijker dan videobanden en gegarandeerd goede kwaliteit. Alleen jammer dat bijbehorende EPG-informatie slechts de nu/volgende functionaliteit biedt.

De mening van Van der Goot heeft iets conservatiefs. Net zo conservarief als de muziekindustrie reageert op fenomen als downloaden van muziek op internet. Niet de kansen met partners zien, maar bestrijden. Uiteindelijk blijkt in veel gevallen een dergelijke strijd verloren te worden. Nog interessanter is het hoe Van der Goot aankijkt tegen het fenomeen Dreambox waarbij een ieder met aansluiting van deze Dreambox op internet op afstand de PVR- en ontvangst-functies waar ook ter wereld via internet kan bedienen. Op visitie en vergeten de ontvanger in te stellen voor opname? Even op internet inregelen, bij terugkomst bekijken en reclame overslaan.
Ook kunnen satellietradiosignalen (inclusief gecodeerde) op deze wijze al tot iemand komen op afstand, op termijn wellicht ook (gecodeerde) televisiesignalen. In Italië biedt Fastweb middels DVB IP middels glasvezel en xDSL in de grote steden niet alleen echt video-on-demand, maar ook de PVR-mogelijkheid met centrale opslagcapaciteit waarbij de opslagen programma’s als ‘video on demand’ opgevraagd kunnen worden, eveneens met mogelijkheid tot overslaan van reclame. De reguliere zenders in Italië werken hier aan mee. Geen toekomst, maar praktijk van de dag, dankzij evoluerende technieken.

Menig programmadirecteur in Nederland heeft een uit het Verenigd Koninkrijk gesmokkelde satellietontvanger en abonnement op Sky Digital. Officieel is dit verboden, omdat tv-groepen als BSkyB en RTL Group SA (waaronder RTL Nederland valt) tegen het fenomeen televisie zonder grenzen zijn en in het geval van Sky Digital dit alleen strikt voor Ierland en het Verenigd Koninkrijk wordt aangeboden. Het buiten de landsgrenzen meenemen van een smartcard is strikt verboden volgens voorwaarden. Zo is het ook officieel onmogelijk om de zenders waarover Van der Groot de programmaleiding heeft buiten de Nederlandse landsgrenzen te ontvangen. Sterker nog: RTL 5, dat een Luxemburgse uitzendlicentie heeft, mag in Luxemburg door Luxemburgers niet via satelliet ontvangen worden. Smartcards (benodigd voor ontvangst) worden hiervoor niet uitgegeven dankzij het beleid van Van der Goot cum suis. EU-Commissaris Bolkesteijn riep tv-bedrijven op aan dit soort situaties een einde te maken, omdat dit tegengesteld is met de uitgangspunten van de EU-richtlijn Televisie Zonder Grenzen die in de praktijk uitvalt in de gedachte Televisie MET grenzen’.
Ook een Leidse hoogleraar (Prof. Miley) heeft hierover zijn beklag gedaan bij de Europese Commissie. Als de Europese Unie als één handelszone wordt aangemerkt, kan je betogen dat auteursrechten bij gecodeerde zenders op het aantal uitgeschreven smartcards behoort te worden afgerekend of in de combinatie van nationaliteit EN land (zoals nota bene het niet-EU land Zwitserland doet). Maar geen van beiden blijkt in het 15 jarig bestaan van RTL 4 mogelijk.

En zo krijgt ondergetekende in een continue stroom vragen van Nederlanders buiten Nederland waarom deze niet naar RTL 4, SBS 6 en Nederland 2 mogen kijken. De dubbele moraal van programmadirecteuren (eigen zenders niet voor het buitenland; zelf wèl Sky-abonnementen smokkelen) is treffend in deze. Hopelijk zal meer op kansen dan op bedreigingen worden ingezet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *