Dario Fo zonder geluid gecensureerd?

Planet, een culturele/documentairezender van het Franse MultiThématiques heeft opvallend genoeg een theaterstuk van Franca Rama en Nobelprijswinnaar Dario Fo (77) zonder geluid uitgezonden nadat Marcello Dell’Utri (mede-oprichter van Silvio Berlusconi’s Forza Italia en senator) aankondigde een juridische procedure tegen Fo en de tv-zender aan te spannen wegens smaad.

Fo is verklaard en fel tegenstander van premier Silvio Berlusconi en zijn regering. MultiThématiques (voor 64 % in handen van het Franse Vivendi Universal/Canal+) zond het stuk zonder audio uit met de tekst dat als gevolg van een juridische procedure van Marcello Dell’Utri, Planet besloten heeft het programma zonder audio uit te zenden. Dario Fo verklaarde middels het Italiaanse persbureau ANSA dat er ‘interventie van buiten af’ heeft plaats gevonden. De produktie van Fo is een coproductie van het tv-keten Atlantide.tv en Planet (MultitThématiques).

Het stuk ‘Anomalo Bicefalo’ (abnormaal dubbel hoofd) schildert Berlusconi af als een tweekoppige dwerg die in leven wordt gehouden met een hersentransplantatie van de Russische president Putin. Het stuk zal volgens Planet komende vrijdag alsnog om 21 uur in ongecensureerde vorm (met audio) op Planet worden uitgezonden en komende zondag herhaald om 16 uur.

MultiThématiques profileert zich met haar (Italiaanse en Franse) zenders Planet en Jimmy als non-conformistisch kanaal en biedt in het geval van de Italiaanse versie van Planet plek aan de alternatieve tv-organisaties als GlobalTV, NoWarTV en Atlantide.TV. Atlantide.TV is een initiatief van Jacopo Fo, de zoon van Dario Fo.

Overigens is Fo niet de eerste die met theater en satire wordt bedreigd met juridische procedures. Sabina Guzzanti moest op de publieke zender RaiTre met RaiOT het veld ruimen na de eerste uitzending om haar heil op een klein satellietkanaal te zoeken. Planet is overigens eveneens een satellietzender die alleen voor de meer dan 2,3 miljoen abonnees tellende Sky Italia-huishoudens beschikbaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *