Harry Kramer’s afscheid

“Hij begeleidde de bewindslieden tot aan het Ravijn” Cees Vis (ex-collega en thans lid Raad van Bestuur NOS) over Harry Kramer

Harry Kramer heeft gisteren afscheid genomen van zijn functie als directeur Media, Letteren en Bibliotheken bij het ministerie van OC&W. Kramer is 16 jaar actief geweest bij het ministerie van OC&W (en voorganger WVC). In lezingen met het onderwerp ‘de dominee en de koopman’. Opvallend was de toespraak van Mark Elchardus die een boek heeft geschreven over de ‘dramademocratie’. Elchardus beschrijft de verhouding tussen tv-publiek, de rol van de media en politici. Daarbij stelde Elchardus dat media zelf dominee zijn geworden als koopman. De Brusselse hoogleraar sociologie illustreerde dit aan de hand van de overmatige aandacht van misdaad in de media: niet alleen in nieuws, maar ook in allerlei andere programma’s. Dit zou in de zoektocht naar kijkers in de media een scheef beeld geven waarbij steeds extremere zaken aandacht krijgen, aangezien het goed verkoopt, en de media steeds verder gaan (bijvoorbeeld herkenbare daders in beeld). De hoogleraar stelde daarbij dat ‘extreme misdaad zorgt voor onveiligheidsgevoelens’, vooral in tijden van crisis werkt dit. De hoogleraar twijfelt aan de volksvertegenwoordiging en stelde dat de media de rol van vertegenwoordiging lijkt te hebben overgenomen en de democratische vertegenwoordiging van de politieke disciplines ‘overbodig’ zijn geworden. De hoogleraar spreekt dan ook van een ‘voorgestelde’ democratie waarin aan politici eisen van kunnen communiceren via de media wordt gesteld, terwijl niet gezegd is dat politici die dat niet kunnen, slechte politici zijn. Elchardus spreekt dan ook van toegenomen ‘Politainment’.

Elchardus’ conclusie is dat televisie vooral onbehagen en misgenoegen in plaats van een bijdrage aan geluk en vreugde……….

Overigens speelde voormalig NOS Raad van Bestuur-lid Hans van Beers (thans directeur ai Stedelijk Museum Amsterdam) de (voortreffelijke) rol van presentator van Radio Bergeijk en bekende Harry Kramer al twee jaar geleden over aftreden te hebben gedacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *