‘Prego, signora del Sovjet’

‘Prego, signora del Sovjet’ op deze wijze gaf premier Silvio Berlusconi een journaliste van het Italiaanse TG 3 (het journaal van de publieke zender Rai Tre) gisteren tijdens een persconferentie het woord.

Vertaald is dit: alstublieft, mevrouw van de Sovjet Unie. Berlusconi zei dit nadat hij gesteld had dat er mensen zijn die denken dat hij maar liefst zeven nationale televisiezenders zou controleren. (In werkelijkheid zijn het er drie van Mediaset; en drie van de Rai waar zijn invloed gevoeld wordt). Het typeert de steeds verder gaande situatie in Italië en het belangenconflict alsmede de typering van Berlusconi dat alles dat links van Forza Italia is, communistisch is in zijn ogen. Het is alsof een NOVA verslaggever door de Premier in Nederland wordt aangesproken met: communist, wat wil je?!

Vandaag werd trouwens bekend dat omtrent de zaak RAIOT (het satirisch programma dat na EEN uitzending werd gestaakt op RaiTre) versus Mediaset (het tv-bedrijf van Berlusconi) de procureur te Milaan vraagt om seponering van de zaak. Maker Sabina Guzzanti verklaarde dat de Rai er goed aan zou doen het satirisch programma weer op de buis te brengen. Na het aanspannen van de procedure (daags na de eerste uitzending) besloot de Raad van Bestuur van de Rai de uitzendingen te staken. De politieke partij van Berlusconi Forza Italia en het tv-bedrijf Mediaset zich gekrenkt voelen zich beledigd en gekrenkt door het satirisch programma dat zij tot demonisering betitelen.

De Italiaanse minister van Communicatie zei vandaag overigens dat het eerste journaal van de Rai (TG 1 op RaiUno) in kijkersaantallen het opvallend beter doet dan in de periode dat er een centrumlinkse regering was; hetzelfde zegt hij over het tijdsblok 20:30-21 uur. Daarmee probeert minister Gasparri de Berlusconi-tegenstanders te weerspreken dat de regering Berlusconi de Rai probeert te verslappen ten faveure van Mediaset.

Gister heeft een congres van vakbonden plaats gevonden over de staat van de Italiaanse media. Hierbij waren nagenoeg alle actoren uit de culturele Italiaanse wereld (films, journalistiek, literatuur, theater, technici, televisie, radio) vertegenwoordigd die een appèl voor de ‘vrijheid en het recht op informatie’ hebben gedaan tegen de beruchte communicatiewet Gasparri die president Campi weigerde te ondertekenen en naar het parlament terugstuurde. De ondertekenaars van het appèl wijzen op de Italiaanse grondwet waarin het recht op informatie is opgenomen.

De ondertekenaars wijzen erop dat er in Italie intollerantie bestaat bij kritiek en er continu sprake is van censuur. De ondertekenaars wijzen op de president die beargumenteerd de wet Gasparri terugstuurde en wees op de vrijheid van expressie en informatie. Ontslagen senior-journalist Enzo Biagi (Rai Uno) was de eerste ondertekenaar gevolgd door vele anderen waaronder Dario Fo en de ontslagen Rai Due presentator Michele Santoro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *