Zou Jan Houwert spijt hebben?

Wegener verkocht TV 10 in 1997 aan het in de Verenigde Staten gevestigde News Corp/FOX. In 2001 werd 50 % doorverkocht aan SBS Broadcasting BV dat voor de meerderheid uit noordamerikaans kapitaal bestaat en het thans voor de zender Veronica tv gebruikt. De overige 50 % is in handen van Disney die het voor Fox Kids gebruikt.
The Music Factory (TMF) verkocht Wegener in 2001 aan MTV Networks BV, een bedrijf dat in handen is van het Amerikaanse bedrijf Viacom.

Wegener’s bestuursvoorzitter Jan Houwert windt zich op over mededingingsregels in het kader van de PCM discussie. Tevens meldt deze dat het kennelijk zo is dat liever een buitenlander geprefereert wordt dan een machtige Nederlander. Houwert verwijst daarbij naar de omroepwereld.

Houwert zelf heeft bijgedragen aan de vervolmaking van het in niet-Nederlands kapitaal maken van de commerciële televisie-industrie. Door de keuze van partijen die uit Amerikaans kapitaal bestaan, is dit nog explicieter, nl. niet Europees. Dan is het vreemd als Wegener’s topman zich hierover opwindt, terwijl bij de verkoop van bijvoorbeeld TMF andere partijen door hemzelf de zender blijkbaar niet mochten kopen. Waarom mocht het Franse Lagardère of het Duitse Viva Media AG destijds niet actief worden op Nederlandse muziektelevisiemarkt?

De stap van Houwert heeft ertoe geleid dat MTV Networks BV een aanmerkelijke machtspositie heeft verworven in de nichemarkt die muziektelevisie heet, alhoewel MTV beweert met alle zenders te concurreren. Een troost voor Houwert: de publieke omroepsector is de enige echt Nederlandse sector, ook al protesteert de krantensector daar hevig tegen vanwege vermeende oneerlijke concurrentie….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *