Weinig aandacht cijfers SBS Broadcasting BV/SA

DALING NEDERLANDSE CIJFERS VIERDE KWARTAAL

Meestal als SBS Broadcasting SA haar jaarcijfers bekend maakt, worden de cijfers voor Nederland ook duidelijk. De afgelopen jaren volgde dan gelijk een persbericht van SBS Broadcasting BV. Wellicht dat de eerste werkdag (1 maart jl.) van de nieuwe communicatiedirecteur Eric Eljon en afwezigheid van vervanger Michiel van Rijswijk deze week, daar iets mee van doen heeft. Dit allemaal op de dag waarop de jaarcijfers bekend werden.

In de Nederlandse media heb ik nergens uitgebreide informatie over de Nederlandse prestaties kunnen teruglezen, alleen over de algehele SBS Broadcasting SA cijfers. De Nederlandse cijfers tonen een interessante ontwikkeling: weliswaar boekte de Nederlandse dochter SBS Broadcasting BV voor haar drie tv-stations in 2003 een omzetstijging over het gehele jaar (van 193.585.000 euro in 2002 naar 201.310.000 euro in 2003), maar opvallend genoeg een omzetdaling voor het vierde kwartaal 2003 (van 68.814.000 in het vierde kwartaal 2002 naar 66.945.000 euro in het vierde kwartaal van 2003). Veronica Uitgeverij BV (Satellite en Veronica Magazine) behaalden van 1 september 2003 t/m 31 december 2003 een omzet van 20.970.000 euro met een operationeel resultaat van 2.514.000 euro. Resultaten overigens volgens de Amerikaanse NASDAQ rekenstandaarden.

Opvallend is dat over het vierde kwartaal 2003 geen verhogingen in de operationele resultaten voor de Nederlandse zenders worden gemeld. Over het algehele jaar steeg het operationele televisieresultaat in Nederland met 4,6 miljoen euro. Het operationele totaalresultaat voor Nederland is niet bekend gemaakt.

Als reden voor de tegenvallende vierde kwartaal-resultaten gaf SBS Broadcasting SA aan dat er een teleurstelling is in de algehele reclamemarkt, maar dat het goed ging in de eerste drie kwartalen. De slechte resultaten kwamen daarbij door een aantal annuleringen van adverteerders door een absolute adverteerderstarieven ‘rally’ waar SBS Broadcasting BV niet aan meedeed. Het niet meedoen kwam volgens de SBS Broadcasting SA-leiding doordat SBS Broadcasting BV de onderhandelingen voor 2004 niet wilde frustreren voor zichzelf. Ook door een daling in de gesponsorde programma’s kwamen de resultaten lager uit. De vraag is nu hoe IPN SA (reclamezendtijdverkoper voor het Nederlandse filiaal van RTL Group SA) en de Stichting Ether Reclame (STER voor Nederland 1, 2 en 3) hebben gehandeld in het vierde kwartaal 2003.

SBS Broadcasting SA meldde overigens (opnieuw) dat het bezig is met de ontwikkeling van themazenders, met name voor de Scandinavische markt. Ook meldde de directie van SBS Broadcasting SA in een telefonische conferentie voor institutionele investeerders dat het constructieve gesprekken voert met Liberty Media en dochter UnitedGlobalCom (UGC). Als bekend bezit UGC Europe 20,3 % van SBS Broadcasting SA. UGC, het bedrijf waar ook de UPC-operaties onder vallen, is voor 53,6 % in handen van John Malone’s Liberty Media. Onduidelijk is wat voor samenwerking UGC en SBS Broadcasting SA exact zullen voeren, maar de SBS-leiding is hier ‘enthousiast’ over. Enkele jaren geleden was het de bedoeling dat SBS Broadcasting SA zou worden overgenomen door UPC, maar dit ging door de neergang van UPC op de beurs niet door.

SBS Broadcasting SA bezit 63 % van SBS Broadcasting BV; NV Holdingsmaatschappij De Telegraaf bezit 27 %, Vereniging Veronica 10 %. De algehele jaarresultaten 2003 waren 581,7 miljoen euro tegenover een netto winst 30,27 miljoen euro. In 2002 boekte SBS Broadcasting SA nog een verlies van 35,7 miljoen euro op een omzet van 510,9 miljoen euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *