Directeur Digitenne weg

Klaas Alexander (Lex) Nicolaï (45) verlaat Digitenne Holding BV. Dit melden meerdere anonieme bronnen die in de omgeving van Nicolaï verkeren. Nicolaï was sinds 1 april 2002 algemeen directeur van Digitenne, het digitale etherpakket dat betaaltelevisie via de ether uitzendt in de Randstad.

Digitenne Holding BV is een politiek discussie-onderwerp geworden nu KPN en Nozema NV de intentie hebben hun belangen te vergroten naar elk 40 %. Nicolaï kwam op 1 mei 2002 formeel in dienst van Digitenne Holding BV, daarvoor werkte hij o.a. bij KPN en het (mislukte) digitale kabelplatform Mr Zap van Mediakabel. De directeur van Digitenne zou zeer spoedig vertrekken, nog voor 1 juli aankomende. Nicolaï is als algemeen directeur aangesteld voor een bepaalde periode die binnenkort afloopt.

Nicolaï zelf – thans verblijvend buiten Nederland -was niet bereikbaar voor commentaar. Frank Meijerhof, die bij afwezigheid zijn taken waarneemt, was evenmin bereikbaar voor commentaar. Aandeelhouders Koninklijke KPN NV, Cahanoves Beheer BV en NOB Holding NV waren niet beschikbaar of bereid om vandaag nog commentaar over de kwestie te geven. Frans Maréchal, comissaris bij Digitenne Holding BV, zakelijk directeur bij de AVRO en voorzitter van de Raad van Beheer van Nozema NV meldt desgevraagd dat het contract van Nicolaï eind juni afloopt. ‘er zijn besprekingen gaande hoe verder te gaan, ik vind het niet als commissaris op zijn plek om hier uitspraken over te doen’, aldus Maréchal die verder meldt dat voor het profiel van de algemeen directeur allerlei afwegingen kunnen gelden waarom iemand wel of geen directeur kan zijn van de onderneming.

Over de bezwaren van de VVD tegen de uitbreiding van het belang van Koninklijke KPN NV in Digitenne Holding BV wijst Maréchal op het gegeven dat Koninklijke KPN NV en Nozema NV gezamenlijk al een meerderheid van 60 % van het bedrijf in handen hebben. Volgens Maréchal is de ministeriële beslissing (door minister Laurens Jan Brinkhorst) al genomen; een eventueel door de VVD ingediende motie in de Tweede Kamer kan daar in de optiek van de Digitenne-commissaris en Nozema NV achter af niet op van invloed zijn.

UPDATE (maandag): inmiddels bevestigt Lex Nicolaï zijn eigen vertrek. De komende weken zal duidelijk moeten worden wie de leiding per 1 juli zal overnemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *