RTL Nederland misleidt pers

RTL Nederland heeft in een persbericht de voltallige Nederlandse pers misleid. In een vandaag verstuurd persbericht blijkt door het niet vermelden van de structuur dat ondanks een aangekondigde verzelfstandiging RTL 4 Productions BV (Blue Circle) nog steeds onder RTL Nederland (RTL Group Beheer BV) valt.

Hetgeen met de aankondiging gebeurd is, is dat FremantleMedia Operations BV als BV de eigenaar is geworden van Blue Circle (RTL 4 Productions BV). FremantleMedia Operations BV is echter een volle dochter van RTL Group Beheer BV. Dit is de BV-holding (handelend onder de naam RTL Nederland Beheer) voor o.a. Yorin TV BV, RTL FM BV en Yorin FM BV waar Fons van Westerloo algemeen directeur van is. Als bestuurders van FremantleMedia Operations BV heeft RTL Group Beheer BV de Britten Ian Ousey en Mark Newton, de Nederlanders Jan van der Drift en Donald Geurten, de Nieuwzeelandse (maar te Monaco woonachtig) Sara Durando Durando aangesteld.

Kortom hetgeen RTL Nederland heeft gedaan is een tussenholding plaatsen voor het productiebedrijf Blue Circle. Van een feitelijke juridische verzelfstandiging is wat DutchMedia betreft op basis van gegevens van de Kamer van Koophandel geenszins sprake. Bovendien is in alle gevallen RTL Group SA de holding-eigenaar met in het verlengde Bertelsmann AG.

Deze informatie blijkt uit gegevens die DutchMedia bij de Kamer van Koophandel heeft opgevraagd. De Kamer van Koophandel geldt als houder van het handelsregister van de officiele wettelijk geldende gegevens. DutchMedia is hiertoe overgegaan na een pertinente weigering van de RTL-persdienst om vragen hierover te beantwoorden. Hoofd persvoorlichting Kim Koppenol meldde desgevraagd dat ‘het persbericht is wat wij willen en kunnen communiceren over dit onderwerp, meer is er niet’. Daarnaast meldde het hoofd persvoorlichting dat deze ‘verder van niemand gehoord had dat er onduidelijkheid over het persbericht bestaat’.

Het uittreksel van de Kamer van Koophandel is hier te downloaden middels de site van DutchMedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *