Nederlandse televisie afwezig…?!

Vandaag stemden in 19 Europese landen tientallen miljoenen Europeanen voor het Europees parlement. Nederland stemde samen met het Verenigd Koninkrijk afgelopen donderdag. Nederland kan als relatief klein land 27 van de 732 zetels leveren. Vanavond wordt duidelijk hoe de stemresultaten in Europa voor het totale Europarlement eruit zien. In België worden daarnaast ook verkiezingen voor de Vlaamse, Waalse en Brusselse parlementen gehouden. De gezamenlijke Nederlandse tv-zenders lijken blind voor deze gebeurtenissen: hoe ‘pluriform’ het Nederlands mediabestel zichzelf ook noemt.

Deze Nederlandse televisie-zondag in juni betekent dat er GEEN enkele actualiteitenrubriek te zien is op de Nederlandse zenders. Het NOS-Journaal èn RTL Nieuws worden – zoals elke zondag – in verkorte versie uitgezonden. Wat niet weet, wat niet deert is een tegeltjeswijsheid. Drie dagen na de Nederlandse Europese verkiezingen waarin de Nederlandse Europarlementariërs verzuchten dat er weinig aandacht is voor Europa, geven de gezamenlijke Nederlandse tv-zenders wel heel opzichtig blijk van hun desinteresse.

De internationale Nederlandstalige satelliet-zender BVN-TV besteedt dankzij overname van de Vlaamse VRT TV 1-uitzendingen als enige tv-station wel uitgebreid aandacht hieraan. Alleen Radio 1 besteedt aandacht aan de Europese verkiezingen dankzij extra uitzendingen, het Radio 1 Journaal en Het Oog op Morgen.

Op televisiei bieden o.a. BBC 2, VRT TV 1, RTBF La 1/RTBF Sat, TV 5, France 2, France, ARD, ZDF, RTL, TVE Internacional en Rai Uno dankzij kabel en satelliet uitkomst voor een internationale orientatie.

Die orientatie mistten de Nederlandse zenders eveneens bij het overlijden van de muzieklegende Ray Charles. VRT Canvas en France 5 speelden hier op in door het uitzenden van resp. een concert en een documentaire gisteravond en vanmiddag. Hieruit bleek welke muzikale genie is gestorven…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *