Discovery Channel op Amsterdamse kabel!

UPC zal per 1 juli aankomende in Amsterdam starten met de analoge kabeldistributie van Discovery Channel. De Italiaanse publieke zender Rai Uno verdwijnt analoog van de Hoofdstedelijke kabel. Toen Rai Uno enkele jaren geleden ook (analoog) verdween van de kabel aldaar, leidde dit tot protesten uit o.a. de Italiaanse gemeenschap. Veel geïnteresseerden zijn destijds overgegaan op satellietontvangst, aangezien via satelliet bijna 100 Italiaanse tv-zenders vrij beschikbaar zijn.

Discovery Channel is circa 10 jaar in Amsterdam niet analoog via de kabel te zien geweest. Bij UPC was Discovery de afgelopen in de hoofdstad alleen via het tegen extra betaling beschikbare digitale aanbod UPC Digital beschikbaar. UPC zegt in een reactie dat er inmiddels contractuele afspraken liggen die analoge distributie mogelijk maken.

Discovery zal per 1 juli ook in omliggende gemeenten als Purmerend, Diemen, Ouder-Amstel, Landsmeer, Purmerend, Abcoude en Baambrugge worden verspreid. In Zaanstad en Purmerend zullen ook The BOX en ZDF worden toegevoegd aan het aanbod, waarmee aldaar drie extra zenders worden toegevoegd dankzij een overeenkomst tussen UPC en deze gemeenten. UPC volgt voor de regio Amsterdam wat betreft de toevoeging van Discovery Channel het advies van de Algemene Programmaraad (APR). De APR adviseerde echter ook de doorgifte van de Frans/Duitse cultuurzender ARTE. Doordat UPC en ARTE ‘geen overeenstemming kunnen bereiken over de afdracht van de auteursrechten doet’ wordt deze zender niet doorgegeven. UPC houdt de stelregel aan dat het niet betaalt voor zenders, waarbij het in het verleden heeft beweerd dat ARTE belang bij distributie in Nederland zou hebben. Ook in Rotterdam speelt een soortgelijke kwestie waarbij het Commissariaat de programmaraad aldaar tot op heden in het ongelijk heeft gesteld.

Voor de stad Amsterdam zijn de Italiaanse zender Rai Uno en de nieuwszender EuroNews
als reservezenders door de APR geadviseerd voor resp. de categorie general interest/buitenlands, en informatie/nieuws. Animal Planet is in de categorie ‘cultureel/educatief’ als reservezender geadviseerd. ARTE viel volgens het APR-advies onder de categorie ‘cultureel/educatief’. In Alkmaar heeft UPC over de doorgifte van Animal Planet gesteld nog in onderhandeling met de zender te zijn. Voor de regio Amsterdam heeft UPC de APR gevraagd een zender aan te wijzen ter vervanging van het ARTE-advies. Overigens is het opvallend dat EuroNews als reservezender wel gehandhaafd blijft, terwijl Rai Uno door UPC wordt geschrapt. Onduidelijk is of dit door de distributienota van UPC komt.

Voor het radio-advies zal UPC RTBF La Première doorgeven, terwijl aangekondigd is dat RTL FM van de hoofdstedelijke kabel verdwijnt, evenals France Inter. Yam FM zal worden toegevoegd. In Rotterdam zullen FunX, RTBF La Première en Yam FM via de kabel worden uitgezonden; BBC Radio 2 en France Culture verdwijnen. UPC claimt overigens dat voor Radio France geen auteursrechten geregeld zijn.

Het is voor het eerst dat UPC de jaarlijkse kanaalwijzigingen gelijktijdig voor radio- en televisie doorvoert. Hierover zijn sommige UPC-programmaraden met UPC in conclaaf. UPC stelt echter dat hiermee het voor consumenten juist overzichtelijker is zodat voor de zomer(vakantie) en in één keer het hele aanbod is geactualiseerd.

Op deze site zijn de wijzigingen voor het gehele UPC-gebied te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *