Luik: Nederland 3 ALLEEN tegen betaling!?

Nederland 3 is in de provincie Luik bij kabelexploitant ALE-Télédis sinds kort alleen tegen betaling beschikbaar. Tot nu toe was Nederland 3 (met uitzondering van dakantenne ontvangst nabij de Nederlandse grens) nooit beschikbaar in deze regio. De Luikse kabelexploitant is gestart met een vernieuwd betaaltelevisieconcept als toevoeging op het aanbod van ‘Le Bouqet’. Le Bouqet is een gezamenlijk project van Franstalig Belgische kabelexploitanten en Canal+ Belgique SA. Laatstgenoemde is overigens sinds december vorig jaar ook grotendeels in handen van deze kabelexploitanten.

Nederland 3 wordt aangeboden in het keuzepakket met de naam ‘mandarin’. Hierin zitten ook Nederland 1, 2, ARD, ZDF, RTL en DSF. Standaard worden de zenders VRT Ketnet/Canvas, EuroNews (onderbroken door de regionaal Duitstalig Belgische publieke uitzendingen van KA 3), TVE Internacional, ERT Sat, Liberty TV, RTP Internacional en TVP Polonia aangeboden. Ontvangst van Nederland 3 kost dan minimaal 12 euro extra per maand. Analoge kabeltelevisie bij ALE-Télédis kost 12,50 euro per maand, waarbij Nederland 1 en 2 alsmede BBC 1 worden aangeboden. BBC 2 is analoog niet beschikbaar, evenmin BBC World. Sinds kort is Nederland 1 bij de Luikse kabelaar 24 uur per dag te zien; daarvoor moest de eerste Nederlandse publieke zender het kabelkanaal delen met een andere buitenlandse publieke zender. De kabelaar duidt de Nederlandse zenders hardnekkig aan met de benamingen NOS 1, 2 en 3.

ALE-Teledis biedt in haar nieuwe digitale aanbod ook een keuzemogelijkheid voor Italiaanse zenders (Rai Uno, Rai Due, Rai Tre, Rete 4, Canale 5 en Italia 1), Arabisch/Turkse zenders (TRT 1, 2, 3, 4, RTM1, 2M, TV 7, Canal Algérie, Al Jazeera),
Engelstalige zenders (BBC 1, BBC 2, BBC News 24, CNBC Europe, CNN International) en Franse zenders ( MTV Francais, RTBF Sat, TV 5, France 5, ARTE, MCM 100 % Belge). Elk extra pakket boven een standaardpakket kost 4 euro per maand.

De NOS en de Benelux-vertegenwoordiger van de BBC waren niet op de hoogte van het (exclusief) tegen betaling aanbieden van hun zenders via de kabel in de provincie Luik. ALE-Teledis telt in totaal circa 310.000 abonnees. Alle zenders worden tijdelijk kosteloos aangeboden aan de bestaande digitale abonnees op het premiumaanbod van Canal+ Belgique SA.

ALE-Télédis weigert overigens VRT Ketnet/Canvas analoog door te geven; hiervoor is het door de Franstalig Belgische CSA (Conseil Superieur de l’Audiovisuel) beboet, maar de kabelaar lijkt zich hier niets van aan te trekken gezien de weigerachtige houding om conform de Franstalig Belgische mediawet deze zender analoog door te geven.

De feitelijke informatie over ALE Télédis is deels afkomstig van La Libre Belgique.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *