Overname Viva Media AG (The Box) door Viacom/MTV?!

Eerder was het gerucht reeds aanwezig: Viacom, de moedermaatschappij van MTV zou het Duitse muziektelevisiebedrijf Viva Media AG overnemen.
De Financial Times Deutschland meldde medio vorige week dat de overname deze week (wellicht al komende woensdag) bekend zal worden gemaakt. Voor 310 miljoen euro zou 75,5 % van Viva Media AG door Viacom worden overgenomen. Daarna zal een bod op de rest van de aandelen volgen.

Viva Media AG is in Duitsland actief met Viva, Viva+ (51 %). Buiten Duitsland zijn Viva-zenders actief in Duitstalig Zwitserland, Polen en Hongarije. In Nederland is Viva Media AG actief met The BOX.

Bij een overname door Viacom zouden zowel in Duitsland als in Nederland de volledige controle over muziektelevisie in één hand komen te liggen: MTV Networks Europe. Via deze Viacom-dochter wordt in Duitsland met MTV en MTV2 Pop uitgezonden. In Nederland is het bedrijf met MTV, TMF en Nickelodeon actief. The BOX is ten opzichte van het Nederlandse MTV Networks BV een relatief kleine speler maar boekte volgens het beursgenoteerde Viva Media AG een positieve EBITA (winst voor belasting, amortisatie en rentes) in het eerste kwartaal 2004. Viva Media AG boekte in het eerste kwartaal daarentegen een netto verlies (3,35 miljoen euro op 22,9 miljoen euro omzet).

Viva Media AG is thans in handen van Time Warner (via Turner Broadcasting System International) (30,6 %), Vivendi Universal (15,3 %), management/oprichters (29 %) en is verder beursgenoteerd (25,1 %). Voor de overname is in Duitsland vermoedelijk toestemming van de mededingsautoriteiten benodigd die zich moet buigen over de vraag of Viacom (MTV) niet een te grote marktdominantie krijgt in de desbetreffende sector. Indien de overname doorgaat, komt de vraag op wat MTV Networks BV in Nederland met The Box zal doen….

Viva Media AG wilde tegenover de Financial Times Deutschland geen mededelingen over de overname doen..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *