NVCR overweegt kort geding tegen de staat!

De reacties rondom de beslissing van de regering om in te grijpen bij de beslissing van het Commissariaat voor de Media (zie DutchMedia-bericht van 19-06) zijn wisselend. De NVCR overweegt een kort geding tegen de Staat der Nederlanden.

De woordvoerster (Ilie Trienekens) van staatssecretaris Medy van der Laan(OC&W, D66) stelt desgevraagd over het politieke ingrijpen bij het Commissariaat voor de Media het volgende:

‘Het Commissariaat ziet Colorful Radio als een neventaak van de publieke omroep die niet ten dienste staat van de hoofdtaak. Van der Laan vindt echter dat de publieke omroep juist tot taak heeft om zich zoveel mogelijk in te spannen om het bereik onder minderheden te vergroten. Daar kan een publieke radiozender gericht op de tweede en derde generatie minderheden een belangrijke bijdrage aan leveren. Juist het bereiken van jonge en allochtone luisteraars blijkt immers lastig voor de publieke omroep. Met de schorsing van het besluit van het Commissariaat wil Van der Laan ruimte creëren om tot een oplossing te komen. En inderdaad: zo’n schorsingsbesluit is niet iets dat iedere week voorkomt.’

Het Commissariaat voor de Media reageert relatief tam op het politieke ingrijpen. Woordvoerder Bart Bijvank stelt namens commissarissen Inge Brakman en Jan van Cuilenburg dat deze kennis heeft genomen van het besluit, maar met de melding ‘geen standpunt’ te hebben, verder niet op de kwestie in wil gaan. Ondertussen gaat de bezwaarprocedure die de NOS heeft ingesteld, door.

Martin S. Banga stelt namens de NVCR (Nederlandse Vereniging voor Commerciële Radio) perplex te staan. Banga zegt juridische middelen te zoeken om het besluit van de staatssecretaris om in te grijpen bij het Commissariaat voor de Media aan te vechten. De mogelijkheid tot een kort geding tegen de staat wordt volgens Banga onderzocht. Banga noemt het te ‘gek voor woorden’ dat de regering in een juridisch proces bij het Commissariaat voor de Media ingrijpt; iets dat in Nederland hoogst ongebruikelijk is. Het was de NVCR en de deelnemende radiostations die de zaak rondom Colorful Radio en de NOS aanhangig hebben gemaakt. Deze zijn van mening dat met de overname van Colorful Radio de NOS aan oneerlijke concurrentie doen. Het Commissariaat bepaalde in haar besluit dat aandacht voor minderheden van toepassing is op de hoofdtaak-zenders van de NOS, waarbij de NPS een specifieke taakopdracht heeft.

Ondanks de juridische en politieke situatie rondom het radiostation, is de NPS inmiddels begonnen met het werven van personeel, getuige de NPS website DJ’s gezocht voor Urban Radio en het bijbehorende inschrijfformulier. Het is de bedoeling dat Colorful Radio na de zomer omgedoopt zal worden in (werktitel) Urban Radio.

Het (oude) Persbericht van het Commissariaat voor de Media van het omstreden besluit is te vinden via deze link te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *