APR: Rai Uno in plaats EuroNews/The Box

De Algemene Programmaraad (APR) voor Amsterdam en omgeving heeft in een aanvullend advies aan kabelaar UPC aangegeven dat de Italiaanse publieke zender Rai Uno dient terug te keren op de kabel. Dit blijkt uit een deze week verschenen persbericht van de APR dat DutchMedia bereikt heeft.

In Amsterdam vraagt de APR het schrappen van de internationale pan-Europese nieuwszender EuroNews, terwijl voor Purmerend, Zaanstad en Landsmeer gevraagd wordt de muziekzender The Box van de kabel te halen. MTV heeft aangekondigd binnen enkele maanden de muziekzender The Box te zullen overnemen. Volgens de APR draagt Rai Uno meer bij aan de pluriformiteit van het kabelpakket dan resp. EuroNews en The Box die UPC als vervangers heeft ingevuld.

Aangezien UPC met de Frans/Duitse publieke culturele zender ARTE geen overeenstemming verkreeg (zowel UPC als ARTE wil de auteursrechten niet betalen) was Animal Planet als eerste reserve aangewezen. Aangezien deze zender geen analoge distributie wenst, was in de categorie ‘cultureel/educatief’ door de APR geen andere zender geadviseerd. EuroNews is als reserve nieuws/informatie en The Box (buiten Amsterdam) als reserve muziek in het oorspronkelijke advies geadviseerd. Of Rai Uno daadwerkelijk zal terugkeren en EuroNews, resp. The Box van de UPC-kabel zal verdwijnen hangt af van de reactie van kabelaar UPC. Het verdwijnen van Rai Uno op de hoofdstedelijke kabel leidde tot klachten bij de APR en UPC. In 2000/2001 was Rai Uno ook al van de kabel gehaald in Amsterdam. Dit leidde destijds tot een hausse aan nieuwe satellietkijkers die daarmee toegang kunnen verkrijgen tot een compleet arsenaal aan Italiaanse zenders. EuroNews is overigens ook (in zeven talen) op satelliet vrij beschikbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *