Duitsland: plastisch chirurgische tv na 23 uur?!

De Duitse ‘kommission fur jugendmedienschutz’ (KJM) heeft besloten dat uitzendingen van en over plastische chirurgie pas na 23 uur uitgezonden mogen worden. De uitzendingen van televisie waarin mensen gevolgd worden die dit ondergaan is volgens KJM te beinvloedbaar op jonge mensen.

Volgens voorzitter Prof. Dr. Wolf Dieter Ring wordt aan jonge kijkers gesuggereerd dat het om uiterlijkheden gaat die naar wens veranderlijk zijn, waarbij de indruk ontstaat dat daarmee het probleem van zelfacceptatie (bij jonge mensen in hun identiteitsfase van hun leven) ‘weg te snijden’ is. Bovendien stelt Prof Dr. Ring dat met de uitzendingen de indruk wordt gewekt dat zonder risico het lichaam veranderd kan worden om zo erkenning in de maatschappij en een professionele carriere te kunnen verkrijgen.

Gevolg is dat uitzendingen van de Duitse versie van MTV van de – ook in Nederland door MTV NL uitgezonden reeks ‘I want to be a famous face’ een boete van maximaal 500.000 euro voor MTV kan opleveren in Duitsland. Binnen een week zal de toezichthouder hierover beslissen. Ook EEN specifieke uitzending van de Duitse versie van Big Brother op RTL II valt hieronder.

In Nederland is wat betreft toezicht op de media en ‘minderjarigenbescherming’ (vooralsnog) geen discussie over de plastische chirurgie uitzendingen die ook het komend seizoen uitgebreid bij de zenders van RTL Nederland (o.a. RTL 4), SBS Broadcasting BV (Net 5) en MTV Networks BV (MTV NL) te zien zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *