UPC: Rai Uno terug; The Box blijft, TVE Int weg?!

Kabelaar UPC heeft besloten naar aanleiding van het nieuwe advies van de Algemene Programmaraad Amsterdam e.o. (APR) de Italiaanse ‘eerste’ publieke zender Rai Uno in het gehele verzorgingsgebied Amsterdam e.o. (Landsmeer, Purmerend, Zaanstad e.d.) te distribueren. In Amsterdam zal de internationale Europese nieuwszender EuroNews – zoals het advies stelde – hiervoor van de kabel verdwijnen.

In tegenstelling tot het advies van de APR blijft de muziekzender The Box te zien via de kabel in Zaanstad, Purmerend en Landsmeer. Om plek voor Rai Uno te maken zal de publieke internationale Spaanse zender TVE Internacional in deze plaatsen verdwijnen. UPC-woordvoerder Ronald van der Aart zegt in een reactie tegenover DutchMedia dat de ‘drie’ extra zenders die in o.a. Zaanstad sinds begin juli te zien zijn, niet onder de (formele) adviesbevoegdheid vallen van de APR en hier geen extra advies voor nodig was. Van der Aart wijst er tevens op dat dit jaar een overgangsjaar is, waarna de APR terugvalt naar haar (wettelijke) adviesbevoegdheid (van 15 tv- en 25 radiozenders, red.). UPC heeft volgens de woordvoerder gekeken naar haar eigen distributiebeleid en naar hetgeen ‘wenselijk’ is vanuit de klantenvoorkeuren. In juni adviseerde de APR in het kader van de met de gemeente afgesproken zenderuitbreiding om de distributie voor Salto A2 in Zaanstad e.o. te staken alsmede BBC World te verspreiden aldaar. Dit advies is niet uitgevoerd.

TVE Internacional Rai Uno en EuroNews zijn overigens voor alle satelliethuishoudens in Nederland via satelliet vrij te ontvangen op zowel de Astra 1 alsmede de Hotbird.

De wijzigingen zullen per 1 september ingaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *