Reactie DutchMedia nav AVRO’s Antenne 2

AVRO’s Antenne 2 blijft volhouden dat de NPS volgens een steekproef van het Commissariaat voor de Media te weinig minderhedenprogramma’s heeft uitgezonden in 2002. Daarbij meldt het radioprogramma en passent op haar website dat DutchMedia zaken zou hebben gemeld die de staatssecretaris niet gemeld zou hebben. DutchMedia heeft op deze weblog op basis van de brief van staatssecretaris Medy van der Laan haar berichtgeving gebaseerd, alsmede de berichtgeving in de Commissariaats-publicatie CoMedia.

Blijkbaar is het voor AVRO Antenne 2 moeilijk haar fouten toe te geven door op 27 juni jl. te stellen dat de NPS ‘in 2002 te weinig minderhedenprogramma’s heeft uitgezonden’. Reactie van presentator Roeland van Zeijst was in de uitzending dan ook ‘opheffen die tent, waar bestaan ze anders voor of geef ze een fikse boete?!’ Het Commissariaat heeft in diezelfde uitzending van 27 juni jl. duidelijk gesteld dat het om een STEEKPROEF ging over EEN week, zoals CoMedia meldt.

Kamerlid Ali Lazrak heeft in zijn vraagstelling duidelijk gesteld dat het ging middels de voetnoot om AVRO’s Antenne 2 die hier berichtgeving over deed. In dit geval heeft de staatssecretaris van OC&W terecht gemeld dat ‘Op basis van deze proef van 1 week zou de NPS niet voldoen aan de gevraagde 25% radioprogrammering gericht op minderheden. Er kunnen echter geen conclusies aan worden verbonden voor wat betreft het voldoen aan het programmavoorschrift over geheel 2002.’ (citaat uit de brief)

Niet het verschil van inzicht, maar omdat het een PROEFPERIODE was (een week), het de eerste keer was en geen eenduidigheid over de definitie bestaat, was de werkelijke reden voor het uitblijven van sancties. Blijkbaar wenst AVRO’s Antenne 2 de feiten anders te zien dan dat ze in de eigen uitzending en door het Commissariaat voor de Media alsmede de staatssecretaris zijn gepresenteerd. EEN week (proefperiode) extrapoleren over een geheel jaar is blijkbaar een valide meetmethode voor AVRO’s Antenne 2. Ja, dan is het makkelijker om DutchMedia – dat sinds 3 januari 1997 bestaat – de zwarte piet toe te schuiven dan de eigen fout toe te geven…..fouten maken is menselijk!

DIT IS EEN COLUMN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *