Bicker Caarten:Regionale Publieke Omroep weg!?

Michiel Bicker Caarten, voormalig directeur en thans hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio heeft gistermorgen op de ‘eigen’ zender in een eigen column uitgehaald naar de regionale publieke omroep. Volgens Bicker Caarten is de aankondiging om bij rampen SMS-berichten op mobiele telefoons in te zetten een ‘zoveelste argument’ om de subsidies ter waarde van 111 miljoen euro (gemiddeld 9 miljoen per omroep) aan de gezamenlijke regionale publieke omroep-sector stop te zetten die ‘ook nog vissen in de reclamevijver’ en waarvan RTV Utrecht, Omroep Flevoland, RTV Drenthe, RTV Rijnmond, RTV West ‘niet rond kwamen van deze gigantische bedragen’, aldus Bicker Caarten. De hoofdredacteur stelt dat met de SMS-introductie van rampberichten de regionale publieke zenders blijkbaar niet meer geschikt worden geacht voor hun belangrijkste taak als rampenzender, waar deze aan toevoegt dat de eigen zender BNR Nieuwsradio ook aangezet kan worden om ‘hetzelfde te weten te komen’. Bicker Caarten sloot zijn column af met een oproep aan de politiek om de kosten van de SMS-berichten in mindering te brengen op de subsidies van de regionale publieke zenders. De column is opvallend, aangezien Bicker Caarten tot nu toe nooit op de eigen zender zo radicaal voor afschaffing van de totale financiering van publieke omroepen heeft gepleit. BNR Nieuwsradio is onderdeel van Het Financieele Dagblad, dat voornamelijk in handen is van Willem Sijthoff en HAL Investments.

De column is na te beluisteren door hier op te klikken

Regionale publieke radiozenders zijn overigens veelal de best beluisterde radiostations (15,1 % marktaandeel, 2,8 luisterdichtheid volgens de laatst bekende cijfers over mei/juni, 10 +). BNR Nieuwsradio behaalde 0,3 % marktaandeel en 0,1 % luisterdichtheid, 10+). BNR Nieuwsradio moet 2,2 miljoen euro neertellen voor haar frequentiegebruik voor een periode van 8 jaar en drie maanden. Alle regio-omroepen hebben naast radio ook een televisiezender.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *