Netto verlies Casema 2003 fors opgelopen

Het netto verlies van Casema is in 2003 verder opgelopen tot 56,4 miljoen euro, een stijging van 51,9 % vergeleken met 2002. Dit terwijl de omzet in 2003 met 9,9 % steeg naar 258,27 miljoen euro. Volgens het nu pas door Casema aan DutchMedia beschikbaar gestelde jaarverslag komt dit door gestegen operationele kosten veroorzaakt door de herfinanciering van Casema en de groei en kosten van internetdiensten waaronder marketing, sales en klantenservice. Het oplopen van de verliezen wordt volgens directeur Jos Molenkamp ook veroorzaakt door een andere boekhoudmethode en belastingberekingen. Het operationeel resultaat daalde overigens in 2003 naar 43,3 miljoen euro verlies (een daling van maar liefst 142 %!). Molenkamp verwacht voor 2004 ‘resultaatverbeteringen’.

Casema draait al jarenlang met grote verliezen. Opvallend is dat met de nieuwe eigenaren Carlyle Group, Providence Equity Partners en GMT Communications Partners de verliezen eerder zijn opgelopen dan gereduceerd, de uitleg in het jaarverslag ten spijt. Dit terwijl het aantal medewerkers drastisch is gedaald (615 fte in 2003, in 2002 nog 742) en in 2003 werd gestart met het verhogen/uniformeren van kabeltelevisie-tarieven naar de Casema-standaard van 13,30 euro per maand voor het ‘standaardpakket’. Casema heeft een nieuwe financiering geregeld voor haar eigen schulden met haar nieuwe eigenaren die tot 2010 lopen. Daarmee zijn schulden bij o.a. France Télécom afbetaald. Het klantenaantal van Casema is niet bekend gemaakt, maar bedraagt naar schatting 1,34 miljoen klanten. Minder dan 27.000 klanten hebben een digitaal kabelabonnement.

Het jaarverslag 2003 is ondertekend op 12 januari 2004 door Jos Molenkamp. Tot op heden kreeg DutchMedia een ‘nee’ op het verzoek tot toezending van het jaarverslag. Onduidelijk is waarom. Volgens woordvoerder Gradus Vos is pas onlangs besloten om het jaarverslag 2003 ‘op verzoek van relaties’ te versturen. Tot in 2003 rapporteerde Casema openlijker over haar resultaten. De resultaten van Casema staan overigens in schril contrast met de veel positievere resultatene van Essent Kabelcom en zelfs UPC binnen de nieuwe UnitedGlobalCom constructie. Casema is de derde kabelaar van Nederland.

DutchMedia heeft voor de gelegenheid het Casema-jaarverslag 2003 (in PDF) voor alle geinteresseerden op haar website geplaatst. Het is te vinden door HIEROP te klikken.

UPDATE! KernGetallen Casema 30 juni jl.:
1,339 miljoen abonnees
24.150 abonnees op Casema Digitale Televisie (CDT)
205.000 Casema/Wanadoo internetabonnees

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *