AVRO:V/d Ende & ongeprogrammeerd op 3 & meer….

‘De AVRO probeert bij alles waar mogelijk extra financiering voor programma’s te verkrijgen, voor zover wettelijk mogelijk met uitzondering van de journalistieke actualiteitenprogramma’s’. Dit stelt Ad ‘s Gravesande, programmadirecteur bij de AVRO. Volgens ‘s Gravesande betekent dit niet dat de inhoudelijke invulling door de financier betaalt wordt.

De AVRO kwam afgelopen in opspraak door veelvuldige sponsoring van programma’s als publieke omroepvereniging. Dit jaar heeft de AVRO een 12 delige reeks programma’s gepland in september op Nederland 3, dat geïnitieerd is door de stichting die Joop van den Ende heeft opgezet (VandenEndeFoundation) onder de naam ‘Alles Theater’. Het is een co-productie van de AVRO en VandenEndeFoundation, geproduceerd door IdtV-DITS. Het programma zal de theatergeschiedenis van 1945 tot nu de revu laten passeren, inclusief Joop van den Ende zelf.
Van den Ende liep al in 2001 met het serie-idee rond dat nu door Jeroen Krabbé zal worden gemaakt.

Het programma ‘Musicals in Ahoy’ komt eveneens tot stand dankzij samenwerking met Joop van den Ende, maar dan via zijn bedrijf Stage Holding. Dit programma toont tijdens kerst musicals uit de Stage Holding-stal. Medeo een dramaserie die onder regie van Theo van Gogh tot stand is gekomen is mede gefinancierd door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties (STIFO). De Hartstichting zal de AVRO sponsoren middels o.a. de dramaserie ‘Zes Minuten’ onder regie van Theo van Gogh die eveneens deels verantwoordelijk is voor het script.

De programma’s Eurocrime (nieuw), Dossier Gesloten (nieuw over opgeloste dossiers) en Opsporing Verzocht komen tot stand in samenwerking met politie en justitie.

De AVRO-programmadirecteur hekelt overigens met name het beleid van de van Nederland 3
(Lennart van der Meulen). Volgens ‘s Gravesande heeft zijn omroep meer fictie mogelijk gemaakt maar is onzeker of en wanneer deze geplaatst wordt. Vooral vanuit de politiek wordt gebrek aan fictie op de publieke zenders als kritiekpunt genoemd. Voor de serie Medea en aangekocht Britse kostuumdrama’s is nog geen uitzendplek bekend. De AVRO had liever het principe van dwingende zenderoverschrijdendheid geprefereerd, dan de huidige vrijblijvende zenderoverschrijdendheid. Overigens is de AVRO-programmadirecteur best tevreden over het beleid van Ton F. van Dijk en Joop Daalmeijer (Nederland 1, resp. Nederland 2), maar wordt de macht van zendercoördinatoren in twijfel getrokken aangezien deze nu ook over budgetindeligen gaan. Deze week vindt nog een gesprek plaats tussen Van der Meulen en ‘s Gravesande om een oplossing te vinden voor Medea en de Britse kostuumdrama’s.

Voor de nieuwe actualiteitencombinatie AVRO/TROS TweeVandaag, zal volgens ‘s Gravesande voortaan één redactievloer worden gebruikt. Wel blijven twee hoofdredacteuren (Klaas Samplonius voor de TROS en Jean Mentens voor de AVRO) verantwoordelijk en zal de TROS haar logoprofilering handhaven. Tot in 2003 werd TweeVandaag nog vanuit het Mediapark op één studiovloer met de EO en TROS gemaakt. Voor het programma zal per eind augustus (wederom) een nieuwe vormgeving en decor worden geïntroduceerd; de AVRO en TROS-redacties zullen (weer) op één locatie terecht komen in het TROS-gebouw. Jean Mentens wil met de overheveling van de AVRO-actualiteitenrubriek van Nederland 1 (nu nog AVRO Netwerk) naar Nederland 2 (AVRO TweeVandaag) iets toegankelijker maken en aansprekender maken. Eind augustus zal de actualtieitenrubriek zich in de nieuwe opzet presenteren aan de pers.

Bezuinigingen die de AVRO heeft doorgevoerd hebben overigens volgens ‘s Gravesande hun weerslag gehad op de programmering: minder research, minder produkties en minder kwaliteit is het gevolg, aldus de programmadirecteur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *