Nieuws & actualiteiten? Sorry, NOS RadiOlympia!

De publieke landelijke omroep is meestal trots op haar taak voor het brengen van nieuws en actualiteiten. Op televisie schitteren actualiteitenrubrieken in het weekend van afwezigheid gedurende circa drie zomermaanden (met als dieptepunt het gebrek aan aandacht aan de Europese verkiezingen in de meeste EU-landen op 13 juni jl.).

Van 14 t/m 29 augustus is Radio 1 van 06 tot 23 uur (zaterdag/zondag 07-23 uur) omgedoopt tot RadiOlympia. Nieuws en actualiteiten krijgen – naast de uurbulletins – een beperktere plek, nl. ondergeschikt aan sport, ingekort en op onregelmatige tijden. Op televisie is TweeVandaag geschrapt, terwijl het NOS-Journaal van 18 uur is verplaatst naar Nederland 1 (in plaats van Nederland 2).

Voor uitgebreide nieuws & actualiteiten zijn luisteraars aangewezen op BNR Nieuwsradio en Radio Nederland Wereldomroep (RNW 1) of Met Het Oog op Morgen (van 23 tot 00 uur), het enige actualiteitenprogramma dat tijdens de Olympische Spelen mag blijven. Maar verder is de publieke landelijke radio er ‘even niet’ voor nieuws en actualiteiten. RNW 1 – ook een publieke zender – is alleen via internet, kortegolf en satelliet beschikbaar. RNW 1 neemt overigens slechts beperkt RadiOlympia over, alleen in de zogeheten daluren van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Het gebrek aan nieuws- en actualiteiten valt nu meer op dan bij de Olympische Spelen van 2000 toen vanwege het tijdsverschil RadiOlympia om 15 uur er mee ophield.

Waarom verslaglegging van sportevenementen per se op een nieuws- en actualiteitenradiostation thuishoort is een discussie op zich. Gedurende het jaar moeten programma’s op Radio 1 met nieuws en informatie continu wijken voor sport. Sport is amusement zou als stelling aangenomen kunnen worden. Wat is er dan op tegen om sportverslaggeving over te hevelen naar Radio 2!? De meeste programma’s op Radio 2 zijn immers minder tijdgebonden qua actualiteit en zouden met minder pijn even ‘opzij’ kunnen worden gezet. Los daarvan is in de reguliere schema’s af te vragen of NOS Langs de Lijn daadwerkelijk dagelijks dient te worden uitgezonden!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *