Nederland 1 van de kabel in provincie Luik

Nederland 1 is op 1 juli jl. verdwenen van de kabel in de Belgische grensprovincie Luik bij kabelexploitant ALE-Télédis. VRT Ketnet/Canvas heeft de kabelfrequentie van Nederland 1 overgenomen. De Luikse kabelaar moet deze Vlaamse uitzenden als gevolg van een ‘must carry’ bepaling in de Franstalig Belgische mediawet. Tot eind juni voldeed de Luikse kabelaar hier niet aan, die claimt te weinig capaciteit te hebben om Nederland 1 langer uit te zenden. Alleen Nederland 2 is nog voor de meer dan 300.000 Luikse kabelhuishoudens te zien. Afhankelijk van de regio zijn in de provincie Luik minimaal 27 analoge televisiezenders te zien via de kabel (waarvan 16 Franstalige zenders). Nederland 1 en 3 zijn alleen tegen extra betaling digitaal via de Luikse kabel beschikbaar. Alsof aan de andere kant van de grens soortgelijke gevoelens jegens de taal van een buurland heerst, verwijderde Essent Kabelcom vorig jaar de Franstalig Belgische zender RTBF La Une analoog uit het analoge aanbod in de grensprovincies Limburg en Noord-Brabant om plek te maken voor Nickelodeon (alleen in de regio Roosendaal/Bergen op Zoom e.o. keerde de zender terug na protesten).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *