Radio 538 wil ColorfulRadio van de kabel verstoten

Radio 538 (VRON BV) is bezig om middels het verspreiden van misleidende informatie kabel-programmaraden ertoe te bewegen haar radiostation Juize FM de plek van Colorful Radio te laten innemen. In de bewuste brief stelt VRON BV alsof de uitzending van Colorful Radio niet ‘mag’ volgens het Commissariaat voor de Media. Ook spreekt het radiobedrijf van een ‘verhuizing’ van het Hip-hop en R&B format naar Juize FM (van Colorful Radio). Het Commissariaat voor de Media verbood weliswaar in hoofdzaak Colorful Radio als publieke nevenactiviteit van de NOS, maar dankzij een schorsing van staatssecretaris Medy van der Laan mag de zender (legaal) blijven uitzenden. Van der Laan onderzoekt een mogelijke vernietiging van het besluit tot verbod door het Commissariaat voor de Media.

Uit de brief van VRON BV blijkt dat deze per direct de plek wil innemen. Het is voor het eerst dat een radiostation op een zo directe en openlijke wijze aangeeft een ander radiostation op de kabel te willen verstoten. Radio 538/VRON BV heeft zich zowel zelfstandig als in NVCR verband (Nederlandse Vereniging van Commerciƫle Radio) veelvuldig verzet tegen publieke nevenzender-inititatieven als Colorful Radio, de ConcertZender en FunX omdat deze in de optiek van de commerciele radiostations als oneerlijke concurrentie wordt beschouwd met staats-steun. FunX wordt overigens ook via de kabel uitgezonden als publieke stadsagglomeratiezender voor jongeren in de Randstad.

Maud Burgers, woordvoerster voor VRON BV erkent dat de brief onvolledige informatie bevat en stelt dat een tweede brief in de maak is waarin de Commissariaats-beslissing verder wordt toegelicht. Maar volgens Burgers zal het programmaraden blijven wijzen op het alternatief Juize FM voor de plek van Colorful Radio. In reactie op de vraag of het radiostation ook zal melden dat het lot voor Colorful Radio mede in handen ligt van de staatssecretaris en vooralsnog legaal kan blijven uitzenden, blijft de woordvoerster een antwoord schuldig….

UPDATE: inmiddels heeft de NOS gereageerd met de medeling te onderzoeken of het mogelijk is juridische stappen tegen Radio 538 (VRON BV) te zetten, maar daarover zijn volgens een woordvoerder nog geen beslissingen genomen.

De bewuste brief heeft DutchMedia HIER online gezet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *