Over Nathalie Huigsloot, fictie, non-fictie & RTL

COLUMN – Er zijn enkele wijzen om het ongelijk aan te tonen van personen die je niet welgevallig zijn. De makkelijkste manier is de opponent voor ‘gek’ of ontoerekeningsvatbaar verklaren. Immers die persoon is toch gek/ontoerekeningsvatbaar en dan heeft het geen zin om daar ‘woorden aan vuil te maken’. En dat is nu net de reactie van RTL Nederland op het verschijnen van het boek ‘Miss America’ van de hand van Nathalie Huigsloot. Huigsloot was enige tijd werkzaam bij RTL-correspondent Max Westerman te New York. Huigsloot schreef een (fictieve) roman over liefde en televisiewereld te New York. Nog voordat het boek is verschenen en medewerkers van RTL Nederland het boek hebben kunnen lezen, heeft RTL volgens Huigsloot in de Volkskrant ‘heftig’ gereageerd. De reactie van RTL stond afgelopen weekend in de Volkskrant afgedrukt:

“Nathalie Huigsloot heeft moeite om fictie en feiten uit elkaar te houden. In de stukken van het boek dat we gelezen hebben herkennen we Max Westerman absoluut niet. Dit is zeer vervelend voor hem. Zij exploiteert de beroemdheid van Max. Ze gebruikt hem om haar boekje te verkopen om er voor te zorgen dat de media zo veel mogelijk aandacht aan haar besteden. Het is zonde om hier nog meer woorden aan vuil te maken
dan we nu doen”

Een mooi voorbeeld voor het (volstrekt onterecht) verklaren tot ‘gek/ontoerekeningsvatbaar’. Ten overvloede: fictie betekent volgens de Van Dale: ‘niet op werkelijkheid berustende voorstelling die men als uitgangspunt aanneemt’. RTL Nederland die dankzij haar grote marktaandeel in de reclametelevisiesector een dominante positie heeft, gedraagt zich er hier helaas ook naar: Leve de vrijheid van boekdruk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *