Hoe de belastingbetaler Digitenne heeft gespekt…

COLUMN – Uit het gepubliceerde jaarverslag van Nozema NV blijkt dat de belastingbetaler behoorlijk heeft meebetaald aan het digitale betaaltelevisiebedrijf Digitenne Holding BV.

Tot 1997 had Nozema het absolute (officiele) monopolie op zenderexploitatie in Nederland. Tot Vanaf 1947 tot 1992 waren NOS/de omroepverenigingen met Radio 1-2-3-4-5 en de regio-omroepen de ENIGEN die met legale radiostations in de lucht waren. De uitzendingen werden door Nozema BV verzorgd en netjes door de NOS/regio-omroepen betaald. Dit alles werd via belastingen gefinancierd, tot Paars II middels verplichte kijk- en luistergelden. Voor de analoge televisie-uitzendingen in de ether geldt hetzelfde principe tot op heden: een monopolie voor Nozema NV. Kortom belasting gefinancierde middelen heeft Nozema groot gemaakt en de NOS heeft jarenlang (wellicht nog steeds?) veel te veel betaald voor de distributie van haar zenders. En met deze belastingmiddelen is Digitenne met het 30 %-belang van Nozema NV tot stand gekomen. Via de binnenkort dan toch in te trekken maar tot die tijd van kracht zijnde ROZ-wet is bepaald hoe Nozema NV bestuurd wordt met duidelijke machtsmiddelen over het bedrijf bij de bevoegde minister (thans EZ).

Weer heeft Nozema NV daarbij een monopolie verworven: het monopolie op de zenderexploitatie van digitale ethersignalen. Digitenne kon daarbij in 2003 starten en in leven worden gehouden, door gebruik te maken van de gigantische reserves (met dank aan de NOS) die Nozema NV kon opbouwen. Digitenne Holding NV moest en zou er komen en moest en zou blijven bestaan, ondanks de tientallen miljoenen die de Nederlanders er onbewust versluierd aan betalen! Andere wijzen tot inrichting van DVB-T (digitale televisie) zonder monopolisering en (totale) betaaltelevisie zouden onmogelijk zijn geweest houden sommigen de politiek en beleidsmakers voor. Dit terwijl de meeste andere Europese landen juist overgingen tot heel andere modellen met free-to-air DVB-T. Laat nu net de NOS er deze dagen over denken om haar televisie-signalen volledig te willen coderen via de DVB-T en DVB-S en het geheel krijgt nog een andere dimensie. De NOS codeert sinds 23 april 2003 Nederland 1 en 3 op haar eigen multiplex die ze bij Digitenne heeft ondergebracht. Diezelfde NOS die 40 % van Nozema NV bezit die 30 % van Digitenne Holding BV houdt die op haar beurt straks bij het zenderexploitatiebedrijf Nozema Services NV een lid van de Raad van Commissarissen zal blijven leveren (totdat ‘voortvarend’ het bedrijf moet zijn afgestoten zonder daar termijnen aan te koppelen…) in de vorm van Cees Vis, lid van de Raad van Bestuur van de NOS ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *