COLUMN – Het NOS-Journaal en NOVA schetsten afgelopen week een redelijk positief beeld over de Italiaanse uitzending ‘Punto e Capo’ op de publieke Italiaanse zender Rai Due. In die uitzending werden enkele fragmenten getoond uit de film ‘Submission’ (Theo van Gogh/Hirshi Ali), maar werd ook aandacht geschonken aan hoe het met Nederland gaat of liever zou gaan.
Op basis van zeer tendentieuze oppervlakkige reportages werd een beeld geschapen alsof Nederland na de moord op Theo van Gogh in een continue crisis zit, maar vooral onleefbaar is (geworden). Daarbij werd een aantal (deels) willekeurige personen in Amsterdam op straat geïnterviewd, waarbij opviel dat de vertalingen (in Italië is dat middels nasynchronisatie) niet overeen kwamen met hetgeen de geïnterviewden meldden. Tijdens de daaropvolgende discussie (door het NOS Journaal als ‘gebalanceerd’ aangeduid) viel op dat met name mensen uit de kringen van de (kleine) extreemrechtse regeringspartij Lega Nord waren uitgenodigd hun standpunten te verkondigen. Opvallend aan de uitzending was de tendens om door de parlementariërs en andere gasten Nederland zeer negatief af te schilderen, zonder Nederlanders weerwoord te geven en zonder toonaangevende Nederlanders in reportages op een gebalanceerde wijze het woord te geven om bijvoorbeeld aan te geven wat er in de loop der tijd is veranderd en verbeterd. Daarbij werd in de uitzending door o.a. de Lega Nord gesteld dat Nederland met ‘al haar tollerantie’ (op het gebied van homo’s, multiculturalisme, prostitutie, drugs e.d.) niet werkt en als mislukt experiment moet worden beschouwd in Europa. Zelfs een aanwezige centrumlinkse DS-politica – die het multiculturalisme enigszins verdedigde -weersprak de aantijgingen op Nederland niet.
Opvallend is dat deze signalen niet zijn opgepikt door het Nederlandse journaille, terwijl Rai Due ook in Nederland makkelijk ontvangen kan worden en ook verslaggevers ter plaatse de uitending integraal konden gevolgd. NOVA gaf daarentegen wèl het extreemrechtse Lega Nord (wederom zonder weerwoord!) de ruimte bepaalde standpunten te uiten in haar uitzendingen. Wellicht is het een schone taak voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken om de publieke omroep Rai en de regeringspartij Lega Nord aan te spreken op het wel zeer éénzijdige beeld wat over Nederland is geschapen. In de Verenigde Staten bleek onlangs nog dat de ambassadeur zich daar zorgen over maakt. Indien een parallel wordt getrokken, kan gesteld worden dat Italië als oprichtend EU-land en qua grootte het vierde EU-land daarop nog een extra groot belang heeft voor Nederland en daarop hoort te worden aangesproken.
Immers: als op initiatief van Nederlandse Europarlementariërs Italië door het Europees parlement (overigens zonder het CDA!) op de vingers wordt getikt wordt om haar belangenverstrengeling en de ontwikkelingen in de vrije journalistiek, dan is het logisch dat als het om Nederland zelf gaat, Nederland van zich laat horen. Tot nu toe is het stil gebleven….
De uitzending is nota bene gemaakt door Giovanni Masotti het hoofd informatie van het tweede Rai-net, die tegelijkertijd adjunct is bij het tweede Rai-journaal, TG2. Masotti is overigens vaker in opspraak gekomen en met name door centrumlinks beschuldigd van ‘pseudo journalistiek’ en censuur. Masotti maakt zelf de uitzendingen op Rai Due op de plek waar nota bene de kritische journalist Michele Santoro het veld moest ruimen. De uitzending van afgelopen donderdag werd in Italie door 1,135 miljoen kijkers bekeken, oftewel het haalde een marktaandeel van 11,8 % (2,04 % kijkdichtheid).