De minister van Economische Zaken heeft via het Agentschap Telecom Slam! FM (ID&T Radio BV) een boete opgelegd van 113.600 euro op 18 mei jl. De boete is gebaseerd op door Agentschap Telecom en Commissariaat voor de Media geconstateerde overtredingen op de vergunningsvoorwaarden op basis waarvan de zender haar licentie heeft verkregen in 2003.
Daarnaast heeft Slam! FM opgelegd gekregen binnen zes weken aan de vergunningsvoorwaarden te voldoen op straffe van een dwangsom à raison de 100.000 euro per geconstateerde overtreding per week met een maximum van 400.000 euro. De dwangsom blijft twee jaar van kracht, en vervalt eveneens als het maximumbedrag is opgelegd, maar het Agentschap Telecom heeft een voorbehoud aangekondigd om later nog meer dwangsommen te kunnen opleggen. De boetes zijn opgelegd op basis van overtredingen op 3 en 4 februari jl.
Indien Slam! FM bezwaar indient tegen de opgelegde boete wordt de betaling van de boete opgeschorst tot hierop besloten is. Het is te verwachten dat de radiozender bezwaar zal indienen tegen de opgelegde besluiten.
De hoge boetes volgen op voornemens om sancties op te leggen aan de radiozender omdat het Commissariaat voor de Media en Agentschap Telecom constateerden dat op Slam! FM tussen 07 en 19 uur geen 95 % muziek wordt uitgezonden en meer dan 7,5 % muziek wordt uitgezonden die in een van de gangbare hitparades staat of heeft gestaan. Deze voorwaarden zijn onderdeel van de licentie van Slam! FM.
In reactie op de conceptbesluiten stelde Slam! FM dat de bevindingen ‘ondeugdelijk’ zijn. Bovendien constateert Agentschap Telecom dat informatie van ID&T aangaande loglijsten die aangeven dat de programmering uit 100 % muziek zou bestaan niet blijken te kloppen bij controle middels luistersteekproeven. ID&T voert verder aan dat radio-edits daadwerkelijk andere muziek is dan de muziek die in hitlijsten staat en dat hitlijstenmuziek louter uit CD-singles/CD-maxi singles kan bestaan en refereert daarbij naar het Vraag/Antwoorddocument ten tijde van de verdeelprocedure. Het Agentschap Telecom zegt deze redenering niet te kunnen volgen en stelt verder dat voor de bepaling van ‘hitlijstenmuziek’ het muziekstuk ‘wezenlijk van karakter verschijlt met de hitversie’, die voor de ‘gemiddelde luisteraar waarneembaar’ moet zijn, waarbij deze is uitgebracht in de handel of vooruitlopend daarop ten gehore wordt gebracht.
Het is de verwachting dat ID&T een langdurige procedure tegen de minister van Economische Zaken zal voeren; ID&T heeft eerder aangekondigd dit te zullen doen. ID&T heeft eveneens de afgelopen maanden aangegeven (o.a. aan DutchMedia) dat het naar haar inzien te lang duurde voordat Agentschap Telecom met een besluit kwam, omdat het daarmee haar bedrijfsvoering in een onzeker vaarwater bracht. De kwestie rondom de overtredingen van het format werden o.a. door Radio 538 (VRON) aanhangig gemaakt.