Casema: uitbreidingen radio-aanbod!

Casema heeft aangekondigd haar radio-aanbod de komende periode uit te breiden in zowel het analoge FM-deel alsmede via het digitale televisie-aanbod. In de brief die de directeur publieke zaken, Gerard Lieverse aan programmaraden verstuurde worden de details echter niet uit de doeken gedaan.

Lieverse verklaarde desgevraagd tegenover DutchMedia dat het gaat om een uitbreiding van 2 tot 4 radiostations ‘afhankelijk van de lokale technische omstandigheden’. Het FM-kabelradio-aanbod bij Casema omvat thans 32 radiostations, naar een PTT-raster uit eind jaren 70. Het radio-aanbod via het digitale televisie-pakket zal van 26 radiostations nu, naar 55 zenders worden uitgebreid. Lieverse stelt verder dat de exploitant ‘zonder drastische wijzigingen /aanpassingen niet naar 40 FM kanalen’ kan gaan en noemt de gekozen oplossing ‘een goede mix van conventioneel en op de toekomst gericht’

De uitbreiding van de 2 tot 4 radiostations per kabelregio zal volgens Casema ‘voor het einde van dit jaar in het overgrote deel’ gerealiseerd zijn. De uitbreiding van het radio-aanbod via het digitale aanbod zal naar verwachting in september plaats vinden.

Lieverse stelt verder dat de exploitant ‘zonder drastische wijzigingen /aanpassingen niet naar 40 FM kanalen’ kan gaan en noemt de gekozen oplossing ‘een goede mix van conventioneel en op de toekomst gericht’.

Voor de uitbreding van het radio-aanbod zal Casema zelf bepalen welke radiostations ‘erbij’ komen. In eerste instantie zullen programmaraden daarbij niet om een vrijblijvend advies worden gevraagd, zo blijkt uit navraag bij Casema. Voor het aanbod via digitale kabeltelevisie dat via de digitale kabelontvanger op een televisie bediend wordt en daarnaast via een stereo-installatie hoorbaar kan worden gemaakt, is het de verwachting dat Casema meer publieke zenders uit de Franstalige, Vlaamse, Duitse en de Britse regio’s aan zal bieden naast meer (commerciĆ«le) Nederlandse zenders. Casema wil op termijn ook inspelen op het internet protocol om meer met radio te doen.

Casema is overigens bezig met het realiseren van een eigen digitaal kabelkopstation. Dit kopstation wordt gefaseerd aangesloten met de verschillende Casema-kabelregio’s. Cappelle a/d IJssel wordt daarbij als eerste aangesloten. De gefaseerde aansluiting duurt tot naar verwachting september en zou de komende weken starten. Bij de ‘aansluiting’ merken abonnees dat deze een aantal regionale publieke zenders extra kunnen ontvangen (TV West, TV Noord-Holland, TV Rijnmond, Regio TV Utrecht, Omroep Brabant TV, AT 5 en TV Gelderland).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *