ZomerSatellietNieuwtjes!

RTBF met RTBF International op satelliet
De Franstalig Belgische publieke omroep RTBF is gestart met het uitzenden van de radiozender RTBF International op satelliet. Deze radiozender die ook op de kortegolf voor Afrika en Europa uitzendt, heeft geen eigen uitzendingen, zo heeft DutchMedia geconstateerd. 21 uur per dag neemt dit kanaal rechtstreeks de uitzendingen van RTBF La Première over; 3 uur per dag is van 20 tot 23 uur een overname van RTBF VivaCité te horen. Voorheen was 24 uur per dag op dezelfde satellietfrequentie RTBF La Première te horen. De overname van enkele RTBF VivaCité-uitzendingen betekent dat het satellietpubliek de sportradio-uitzendingen van de Franstalig Belgische publieke omroep kan horen. De radiozender is te ontvangen op de Astra 1, 12.610 GHz V Symb.Rate 22.000 FEC 5/6.

Arrow Jazz FM en Radio 100 FM op Sirius te ontvangen: tests!

De Nederlandse jazzradiozender Arrow Jazz FM en de Deense Talpa-radiozender Radio 100 FM zijn voor satelliethuishoudens die hun schotel op de Sirius2-satelliet kunnen richten te ontvangen via satelliet. Sinds eind vorige week test satellietexploitant Castor Broadcasting haar capaciteit op de Sirius2 met beide radiostations. De radiostations zenden uit in een kwaliteit van 256 kbit/s. Talpa Radio Int. verklaarden tegenover DutchMedia dat de uitzending slechts van tijdelijke aard is in het kader van tests. De uitzendingen zijn te horen op de Sirius2 op 11.721 GHz H Symb.Rate 17140 FEC 3/4. UPDATE 19-7: de radiozenders zijn thans niet meer te beluisteren…

Castor Broadcasting: voormalig KPN/Xantic satellietactiviteiten

Xantic een 65 %-dochter van Koninklijke KPN NV heeft op 7 juli bekend gemaakt de omroep-satellietactiviteiten af te hebben gestoten aan Castor Broadcasting BV. Castor Broadcasting heeft het personeel, contracten en diensten overgenomen van Xantic en richt zich met name op de distributie van radio- en televisiezenders via satelliet, zowel ten behoeve van het directe satellietpubliek alsmede satelliet-naar-kabelsignalen en zakelijke diensten waaronder feeds en SNG-dienstverlening. Castor biedt haar capaciteit met name aan via de Eutelsat-satellieten, Intelsat en de Sirius. Ook heeft het een eigen ‘Teleport’ waar het signalen ‘uplinkt’ naar satelliet alsmede vervult het een monitorfunctie. Castor Broadcasting is eigendom van Laudicom Holding BV en heeft Ivo Veldkamp als algemeen directeur (CEO). Xantic richt zich voortaan nog meer dan voorheen op maritieme en data-communicatie via satelliet waaronder de Inmarsat en Iridium-systemen. De activiteiten van Castor Broadcasting die tot 2001 bij KPN Broadcast waren ondergebracht, werden in 2001 bij Xantic ondergebracht, een fusie van Station 12, Telstra Global Satellite, SpecTec en een deel van de activiteiten van KPN Broadcast. Castor is net als het voormalige KPN Broadcast te Hilversum gevestigd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *