SBS: Nieuwe directeur, nieuwe logos!

Het televisiegezegde ‘”nieuwe directeur, nieuwe logos” doet soms de ronde. Patrick Tillieux trad begin dit jaar als nieuwe algemeen directeur aan bij SBS Broadcasting BV. Vandaag presenteerde SBS Broadcasting BV haar nieuwe tv-seizoen aan pers en reclamerelaties. De logos en vormgeving van SBS Broadcasting BV (voortaan aangeduid als merknaam ‘SBS’), Net 5 en SBS 6 worden per 1 augustus officieel gewijzigd. Dit zal een 12-tal dagen eerder geschieden dan de eerder aangekondigde logo- en zenderwijzigingen die RTL 4, RTL 5 en RTL 7 (na het vertrek van zenderdirecteur Leo van der Goot) doorvoeren bij RTL Nederland en de komst van Talpa op 13 augustus.

SBS Broadcasting BV heeft de start van het eerder voor 1 september aangekondigde themakanaal TV 10 met één maand uitgesteld tot 1 oktober 2005. Dan zal ook een tweede kanaal starten, waarvan nog onduidelijk is welk thema dat zal zijn. Eerder kondigde SBS aan dat het met een doe-het-zelf kanaal (Klussen & Wonen), I Love… (series uit de jaren 70 en 80) en Veronica Vibes zou komen. TV 10 zal non stop showbizz, entertainment, televisie en theaternieuws brengen. Het is nog onduidelijk waar TV 10 en het tweede SBS-themakanaal te zien zal zijn; zakelijk directeur André Kreuzen wilde tegenover DutchMedia slechts melden dat er een aantal contracten is gesloten en dat er met een aantal telecom- en kabelexploitanten nog gesproken wordt, waaronder KPN. Met Versatel wordt niet (meer) onderhandeld. De themakanalen zullen alleen via telecom- en digitale kabelpaketten worden aangeboden. Distributie via DVB-T en satelliet is vooralsnog niet aan de orde.

Voor de programmering van de drie SBS-zenders wordt dit seizoen aangehaakt op vooral bestaande successen, terwijl met name Veronica TV een aantal (ver)nieuw(d)e programma’s zal brengen. Daaruit blijkt dat de programmering van Veronica TV uit de afgelopen jaren nog niet hetgeen heeft opgeleverd dat SBS er van verwachtte. Programmadirecteur Eric van Stade en algemeen directeur Patrick Tillieux spreken van een ‘evolutie’ in plaats van ‘revolutie’.

Opvallende produkties van Net 5 zijn o.a. ‘Terra Incognita’ (een realityspel in de Andamanzee, andere beschavingen naspelend) en een geplande dramaserie voor voorjaar 2006 waarin VrijNederland columns van Martin Bril zullen worden verfilmd met o.a. Kim van Kooten. SBS 6 probeert met Nada van Nie en Nance Coolen de presentatie van Shownieuws te versterken om concurrentie met Talpa en RTL 4 beter aan te kunnen. Familiegerichte programma’s als ‘Volgens Mama (passen op andermans kinderen als ‘ouderoefening’), Stay or Go (over wonen en woonadviezen) en Meer voor Minder (op orde brengen van financien bij uitwonende kinderen) zijn opvallende nieuwe producties voor de hoofdzender van SBS. Een realityprogramma over de buitendienst van stroomleverancier Nuon (gesponsord) alsmede ‘Groeten uit de Rimboe’ (op bezoek bij inheemse stammen in Afrika) en een afvalprogramma zijn andere nieuwe peilers voor SBS 6. Veronica wil proberen om met nieuwe thema’s waaronder verleiding jonge kijkers te trekken. Paradise Hotel (een spel rondom Vlaamse en Nederlandse vrijgezellen in samenwerking met VT4), een nieuw plastische chirurgieprogramma, het verklaren van december tot muziekmaand, vrijdag tot auto-avond en zondagavond tot blockbusterfilmavond moet Veronica beter op de kaart plaatsen.

Algemeen SBS-directeur Patrick Tillieux verklaarde over zijn zenders dat het geen familie wil van zenders wil zijn (verwijzend naar RTL Nederland), omdat familieleden ‘altijd op elkaar lijken’, maar vooral een ensemble waarin verschillen het geheel maken. Eric van Stade, programmadirecteur van de drie zenders verklaarde over de plannen van RTL Nederland en algemeen directeur Fons van Westerloo het onverklaarbaar te vinden dat deze zo radicaal reageert met drastische wijzigingen in het eigen zenderaanbod op plannen van een nieuwe zichzelf nog te bewijzen zender. “Hij is gek geworden”, aldus Van Stade die de ideeën van zijn voormalige directeur (het idee rondom RTL 7 en de swop van programma’s met RTL 5) niet kan plaatsen en toevoegde dat het aan de andere kant best goed is voor SBS waar RTL mee bezig is….


Versus de oude logos van SBS Broadcasting BV, Net 5 en SBS 6.

De ‘6’ van het nieuwe logo van SBS 6 heeft trouwens enige gelijkenis met die van Koin News 6, een tv-station uit de VS (Portland)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *