Bertelsmann koopt WAZ bij RTL Group uit

Het Duitse media- en uitgeversbedrijf Bertelsmann AG koopt de Westdeutsche Allgemeine Zeitungsverlagsgesellschaft (WAZ) in BW TV uit en versimpelt en verstevigt daarmee (de structuur over) haar bezit in de mediagroep RTL Group SA. Dit kondigde Bertelsmann vandaag aan.

BW TV is een holding die voor 80 % van Bertelsmann AG en voor 20 % van WAZ in handen is. BW TV bezit 37,3 % van de aandelen RTL Group SA. WAZ had indirect een belang van omgerekend 7,5 % in RTL Group SA. Bertelsmann AG zelf had al met 53,1 % een directe meerderheid in Bertelsmann AG. Na de transactie heeft Bertelsmann AG direct 90,4 % van de aandelen RTL Group SA waarover ze ook voor de transactie de controle heeft. 9,6 % van RTL Group SA is beursgenoteerd. Deutsche Presse Agentur berekende dat de overname Bertelsmann AG 550 miljoen euro kost. WAZ is een in Essen gevestigde (dagblad)uitgever die al jarenlang een indirect aandeel in de in Luxemburg gevestigde zendergroep heeft.

Bertelsmann AG heeft enkele jaren geleden overwogen RTL Group van de beurs te halen, maar bij een aantal institutionele beleggers bestaat daar weerstand tegen. RTL Group is de beursgenoteerde mediaholding die eigenaar is van o.a. RTL Nederland (RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL FM, Yorin FM, Blue Circle) en verder een groot aantal deelnemingen heeft in radio- en tv-zenders in o.a. Duitsland (RTL, RTL II, Super RTL, Vox, N-TV), Frankrijk (M6, RTL 9), Franstalig Belgiƫ (RTL-TVi, Club RTL, Plug TV) en het Verenigd Koninkrijk (Five).

Vandaag kondigde RTL Group ook aan 35,4 % van United Business Media in de zender Five te willen overnemen opdat het 100 % van de vijfde Britse generalistische zender bezit. voor die overname trekt RTL Group 247,6 miljoen Britse Pond uit (353,7 miljoen euro) . Deze overname zal naar verwachting in de herfst plaats vinden na toestemming van de Britse toezichthouders.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *