MTV NL via CDS; Nickelodeon/Talpa in Irdeto2!

De Nederlandse versie van MTV zal vanaf september waarschijnlijk beschikbaar komen in het basispakket van Canal Digitaal Satelliet in Mediaguard2. Nickelodeon/Talpa zal zeer waarschijnlijk per 1 september aankomende ook voor Irdeto2-smartcardhouders die een basispakket hebben, beschikbaar komen. Dit heeft DutchMedia vernomen uit betrouwbare welingelichte mediakringen. De verwachting is dat binnen enkele weken een overeenkomst hiertoe tussen MTV Networks en Canal Digitaal Satelliet bekend zal kunnen worden gemaakt.

Thans is MTV Nederland niet beschikbaar voor satellietkijkers, aangezien deze op satelliet alleen op de Hotbird ten behoeve van kabelkopstations en de DVB-T distributie uitzendt. De Nederlandse versie van MTV is sinds de start in september 2000 niet te ontvangen voor satelliethuishoudens. Satellietkijkers kunnen wèl de Duitse versie van MTV vrij ontvangen.

Om de komst van MTV Nederland mogelijk te maken en Talpa/Nickelodeon in Irdeto2 beschikbaar te stellen, zal Talpa/Nickelodeon naar verwachting op 1 september verhuizen naar Astra 1-transponder 109 (12.574 GHz H). De Nederlandse versie van MTV zal na de verhuizing van Nickelodeon/Talpa plaats nemen op de Astra 1-MTV Networks-transponder waarop nu nog de Nederlandse versie van Nickelodeon uitzendt (11.739 GHz V). Tot eind augustus is Nickelodeon/Talpa alleen beschikbaar in de Mediaguard2-codering. Het overgrote deel van de bij Canal Digitaal Satelliet geregistreerde satelliethuishoudens gebruikt deze codering. In tegenstelling tot Mediaguard2-smartcards zijn nieuwe Irdeto2 smartcard niet los verkrijgbaar. Naar verluid neemt overigens 75 % van de nieuwe (Mediaguard2) satelliethuishoudens een betaald abonnement van minimaal het basispakket. Abonnees die de operator-afhankelijke Canal Digitaal Satelliet MediaHighway-ontvanger gebruiken, ontvangen de nieuwe zenders vanzelf door het te zijner tijd doen van een ‘rescan’. Nickelodeon/Talpa is (en blijft) op satelliet alleen beschikbaar in het betaalde segment onder de naam ‘basispakket’ (7,45 euro per maand), terwijl de andere reguliere publieke en commerciële zenders in het semi-gratis deel worden uitgezonden. Het Nederlandse MTV zal naar verwachting ook deel uitmaken van dit basispakket.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *