RTL7/Teleshop7:licenties vrijdag jl. afgegeven

RTL 7 heeft een Luxemburgse licentie gekregen. Dit heeft DutchMedia van een Luxemburgse regeringsfunctionaris vernomen. Afgelopen vrijdag heeft de Luxemburgse minister-president Jean Claude Juncker, die hier verantwoordelijk voor is, de licentie hiertoe afgegeven. De aanvraag is relatief snel afgehandeld door Luxemburg. Eind juni kon de Luxemburgse functionaris pas bevestigen dat er een aanvraag gedaan was, terwijl volgens eigen zeggen de procedure tot licentie-afgifte normaal gesproken zo’n 2 ├á 3 maanden duurt. Met de Luxemburgse licentie kan RTL 7, net als RTL 4 en RTL 5 zich onttrekken aan elke Nederlandse mediaregelgeving. Bovendien is door het ontbreken van feitelijk toezicht in Luxemburg, het voor de op Nederland gerichte RTL-zenders mogelijk zich nauwelijks iets van (de Luxemburgse) mediawetgeving aan te trekken, zo constateerde DutchMedia in 2004. Terwijl RTL Nederland haar zenders volledig Luxemburgs maakt, kondigde staatssecretaris Medy van der Laan aan ‘overleg’ te willen voeren met de Luxemburgse regering. Juridisch kan de staat overigens nog bij het Europese Hof van Justitie Luxemburg dagen, aangezien RTL haar op Nederland gerichte zenders bewust in Luxemburg heeft gevestigd omwille van het omzeilen van Nederlandse regelgeving. Tot nu toe wilde de Nederlandse regering dit niet, maar de staatssecretaris verklaarde dit te overwegen als ‘overleg’ niets oplevert (zie ook dit bericht van begin juli)

Formeel stelt RTL Nederland dat Yorin per 12 augustus op houdt te bestaan en RTL 7 een nieuwe (Luxemburgse) zender is. Daarbij worden de meeste programma’s van Yorin per 12 augustus naar RTL 5 overgeheveld en de meeste programma’s van RTL 5 naar RTL 7. De Nederlandse licentie van Yorin verloopt op 1 september. De satellietuitzendingen vanuit Luxemburg ten behoeve van de start van RTL 7 zijn overigens afgelopen zaterdag gestart met het doorlussen van Yorin. Per 12 augustus wordt de uitendstraat in Luxemburg in gebruik genomen en komen de uitzendingen daadwerkelijk uit Luxemburg, waarna tot 1 september de (satelliet)uitzendplek van Yorin, RTL 7 zal worden doorgelusd. Als het goed is, ontvangen op 12 augustus alle kabelkopstations het signaal van RTL 7 direct uit Luxemburg. Formeel is (net als bij RTL 4 en RTL 5) de licentie van RTL 7 in handen is van CLT-Ufa, net als RTL Nederland een dochter van het beursgenoteerde RTL Group dat op haar beurt voor 90,4 % in handen is van het Duitse Bertelsmann AG.

UPDATE (20:35): Uit informatie van de Luxemburgse regering blijkt dat ten behoeve van homeshopping een tweede licentie is aangevraagd. Naast RTL 7, heeft de RTL Group-dochter ten behoeve van Nederland onder de naam Teleshop 7 een Luxemburgse licentie verkregen van de Luxemburgse minister-president. Onduidelijk is of dit voor een nieuwe (aparte) zender gebruikt zal worden of dat deze wordt gebruikt ten tijde van de homeshopuren op RTL 7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *